Érdekes kísérletet végzett egy bolognai tervező.

Gianluca Gimini ismerősöket és ismeretleneket kért meg, hogy emlékezetből rajzoljanak le egy férfi biciklit. A legfiatalabb rajzoló 3 éves volt, míg a legidősebb 88 éves. Összesen 376 rajzot gyűjtött össze hét különféle nemzetiségű, különböző korú, nemű és foglalkozású embertől, és érdekfeszítő következtetéseket vont le.

Az emlékezetből rajzolt biciklik egy része használhatatlan lenne a valóságban, de akadt köztük briliáns újítás is. A teszt remekül példázta, hogy a memóriánk olykor becsap. Hiába hisszük bizonyos dolgokról, hogy pontosan és jól ismerjük, nem biztos, hogy ez fedi a valóságot. Miután Gianluca összegyűjtötte a rajzokat, maga is szerepet vállalt a kísérletben, számítógép segítségével életre keltett egynémely kerékpárt. A teljesség igénye nélkül mutatunk párat:

Anna, 24 éves tanuló

Alessandro, 30 éves orvos

Giorgia, 31 (vagy 32?) éves tanár

Fiorenza, 56 éves asszisztens

Lele, az idős nagypapa

További érdekessége a kísérletnek, hogy a résztvevőknek csak a negyede rajzolt jobbra néző kerékpárt, mindenki más balra nézőként ábrázolta. A nők nagy része a lánc elhelyezésével volt bajban, míg a férfiak inkább a vázat bonyolították túl. A legnagyobb kihívás mégsem a rajz volt, hanem az, hogy röviden összefoglalják a foglalkozásukat. Nem mellesleg a legolvashatatlanabb kézírás gazdája orvos volt.

Érdekes és elgondolkodtató eredményt szült a játékos próba. Vajon hány hétköznapi használati tárggyal lehetünk hasonlóképp?

Forrás: Gianluca Gimini