Halálunk után életet menthetünk.

Egy kislánynak és egy kisfiúnak köszönhető az, hogy Angliában felcsillant a remény, hogy egyre több ember életét tudják majd szervátültetéssel megmenteni. 2020. május 20-án lépett életbe a ’Max és Keira törvény’, amely az egész donáció rendszerét megváltoztatta. Mostantól nem az állampolgároknak kell majd a regiszterbe jelentkezniük, hanem a felnőttek mind szervdonoroként lesznek nyilvántartva, kivéve, ha kijelentkeznek a rendszerből.

A becslések szerint az új rendelkezés 700-zal több transzplantációhoz teremti meg az esélyt 2023-ra, ami fantasztikus hír azoknak, akik a várólistákon sorakoznak. A szigetországban kb. 4000 transzplantációt végeznek évente, ugyanakkor 6000-en várnak az életet jelentő szervekre. 2019-ben 400 olyan beteg hunyt el, aki nem jutott időben a szervhez. A szakemberek most azt remélik, hogy a felnőttek 80%-a részt fog venni a nyilvántartásban.

A változás alapját egy szomorú történet fektette le. 2017-ben a 9 éves Keira családja szörnyű autóbalesetet szenvedett, amit a kislány nem élt túl. A szülei ugyanakkor úgy döntöttek, hogy a gyerek szerveit felajánlják: Keira így 4 életet mentett meg. A szívét Max kapta.

Max családja kezdett bele az új törvény érdekében a kampányba, amelyre eredetileg ’Max törvényeként’ hivatkoztak. A kisfiú kérése került bele Keira neve is.

Valószínűleg a legtöbben nem is foglalkozunk a szervdonáció kérdésével, hacsak nem válunk érintetté. Így voltak ezzel Keira szülei is. A végzetes napon, a baleset után azonban úgy érezték, hogy a mindig mosolygós, segítőkész Keira se tenne másképp. A kis angyalka így halálában is tovább segített az embereknek.

Azóta minden évben a Keira halálának, Max új életének kezdetét jelentő napon a családok összegyűlnek, hogy Keirát ünnepeljék. Remélik, hogy az új jogszabály következtében egyre több ember élheti át a második esély csodáját.

Amennyiben valaki szeretne a szervdonációs listán rajta maradni, akkor is meg kell beszélnie az akaratát a családtagjaival. Halála esetén ugyanis őket fogják megkérdezni a döntésről és ők mondják ki a végső szót is. Az angol intézmények azt is hangsúlyozzák, hogy a vallási, etikai szempontokat, kéréseket tökéletesen szem előtt tartják az eljárások során.

Hazánkban egyébként a feltételes beleegyezés adja a szabályozás alapját. A feltételezett beleegyezés (presumed consent) azt jelenti, hogy ha valaki életében nem tiltakozott írásban az ellen, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe, és ezért elvégezhető a transzplantációs célú szervkivétel. Magyarországon a jogi szabályozás ennek megfelelő, erről bővebben itt olvashatunk.