Kései találkozás.

Gerda Cole valóban felejthetetlen, szinte hihetetlen módon ünnepelte a 98. születésnapját. Az idős hölgy 80 év elteltével ezen a napon találkozott újra a lányával, akit valamikor örökbe adott.

Sonya Grist, aki most Angliában él, boldogan utazott Torontóba, édesanyja nagy napjára. Gerda most már egy idősotthon lakója, így a találkozóra is ott került sor.

Sonya egy éve még azt sem sejtette, hogy él az anyja. Miután a nő megtudta, hogy igen, egy percig sem habozott, fiával együtt szállt repülőre.

A nagy találkozást persze több hónapos munka és számtalan véletlen előzte meg. Az idősotthonnal Gerda unokája vette fel a kapcsolatot. A férfi valójában a Brexit miatt kezdett nyomozásba, mert osztrák útlevelet szeretett volna kapni, ezért próbált a családja ausztriai származásának utánanézni. Egyáltalán nem számított arra, hogy megtalálja a nagyanyját, arra meg főként nem, hogy még életben van az asszony.

Gerdát jóformán gyerekként, 15 éves korában küldte a családja Bécsből Angliába annak érdekében, hogy zsidóként megmeneküljön. 1939-et írtunk. 3 évvel később a lányka egy babának adott életet, akit azonban nem tudott vállalni a körülmények miatt és örökbe adott.

Az asszony azokban a nehéz években nagyon korlátozott oktatásban részesült és ez, együtt a háborús helyzettel, a menekülteket segítő szervezet tanácsára az örökbeadáshoz vezetett. Gerda még maga is egy fiatal lány volt, aki nem tudta, hogy mitévő legyen. Az örökbeadás feltétele volt az is, hogy ne legyen semmiféle kapcsolattartás a gyermekkel. A kis Sonya Angliában nőtt fel a nevelőszüleivel, miközben anyja a háború után Kanadába került és több diplomát is szerzett zsidó tudományokban. A lány 14 évesen ugyan megtudta, hogy örökbe fogadták, de hiába próbált többet kideríteni a biológiai szüleiről, nem járt sikerrel.

Talán sosem találkoztak volna, ha Stephen nem kezdi el a családfáját kutatni, mivel felszabadult némi ideje a pandémia miatt. Végül sikerült Gerda mostohafiával felvennie a kapcsolatot és nem akart hinni a fülének, amikor megtudta, hogy a nagymamája még életben van. Nem is tudta, hogy ezt miként mondja el az anyjának, végül kibökte és ezt a választ kapta: „Azonnal repülőre akarok ülni, Kanadába menni és megölelni őt”.

A találkozás mindenki szemébe könnyeket csalt, anya-lánya közös története pedig még csak most kezdődött el. Van mit bepótolniuk.