Csípős egészség.

Az emberiség egy része él-hal a csípősért, másik része viszont úgy érzi, hogy lángol a szája már egy falatnyi mexikói ételtől is. Utóbbinak is ajánlatos lesz megbarátkozni a chilivel, a jelek szerint ugyanis ez a paprikafajta számos kedvező egészségügyi hatással bír, ami a hosszabb, egészségesebb életben segíthet minket.

Az előzetes tanulmányok szerint a chili rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek és daganatok kialakulásának kockázatát, valamint a vérnyomást is normalizálja.

A tanulmány során az Ohio-i Cleveland Klinika kutatói 570 ezer beteg kartonjait nézték át. Négy helyről összegezték az adatokat: az USA-ból, Olaszországból, Kínából és Iránból. A rendszeresen chilit fogyasztó páciensek adatait hasonlították össze azokéval, akik csak nagyon ritkán vagy sosem fogyasztottak belőle.

Az eredmények megdöbbentőek: azok, akik rendszeresen fogyasztottak chilit, 26%-kal kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségek miatt, 23%-kal kisebb eséllyel daganat miatt, és 25%-os volt a csökkenés a halálozásban minden halálokot egybevetve.

Noha az étkezési és kulturális szokások eltérőek, mind a négy országban hasonló tendenciát figyeltek meg. A megoldás kulcsa a kapszaicin nevű alkaloid lehet, amely a csípősségért felel a paprikában. A chilipaprika káliumot, rostanyagot és vitaminokat (A, B6, E) is tartalmaz, ezek kedvezően hatnak a vérnyomásra.

Az eredmények tükrében a fűszerezés új irányt vehet, csökkenthetjük a felhasznált só mennyiségét, miközben antioxidáns és bioaktív tulajdonsággal rendelkező kapszaicinnel gazdagítjuk az ételeinket.

Nem árt tudni, hogy mint mindenből, úgy chiliből is megárthat a sok. A csípős zöldség túl nagy mennyiségben hányingert, hányást, hasmenést, gyomorégést okozhat.

Az ajánlások szerint érdemes a chilit fűszerként használnunk a konyhában. Pontos mennyiséget nem határoztak meg a kutatók, ami ahhoz szükséges, hogy a kívánt kedvező egészségügyi hatást elérjük, további vizsgálatokra van szükség az eredmények alátámasztásához.

Forrás: www.upi.com