Karizmok edzésben.

Április 14-én mint minden évben, most is megkezdődött a szezon Andrea Bunar számára. Az ötvenes éveiben járó hölgy egészen különleges foglalkozást űz: vízipostásként hordja a leveleket.

Lakóhelyén, a gyönyörű Spreewald területén dolgozik. Ez a mesevilág arról ismert, hogy a kertek végében patak folyik, az utcák helyett a vízi csatornákon zajlik az élet. A hölgy csónakján szállítja a leveleket és a csomagokat. Nem könnyű a feladata, a vízijárművet ugyanis saját maga hajtja az evezőjével.

A pandémia ugyan az ő munkáját is megnehezítette, de most már újra suhanhat a vizeken. A lenyűgöző természeti környezetben dolgozó postás idén már a 10. szezonját kezdte a Lehde nevű faluban.

A téli hónapokban a postaszolgálatot autóval végzik. Nem könnyű a feladat, ugyanis a közlekedést a szárazföldön számos szűk utacska, híd, lépcső nehezíti, sokat kell gyalogolni, mert a terület nagy része nem közelíthető meg a postakocsival.

A vízi posta már 124 éves múltra tekint vissza. Hetente több mint 600 levelet, képeslapot visz így ki Andrea, de 70 csomag is kiszállításra kerül. A 65 háztartás egy része egyáltalán nem közelíthető meg a szárazföldön, a vízi közlekedés itt a mindennapok szerves részét jelenti.

Andrea egy kis mobilpostát is üzemeltet a hajóján: az ügyfelek borítékot, bélyeget vehetnek és a leveleket, csomagokat is feladhatják nála. A hölgy két postaládát is ürít a napi körjáratán.

Kép: Deutsche Post DHL Group

Délelőtt autóján elmegy Lübbenau-ba, ahol autóval viszi ki a küldeményeket. Délután vízre száll, sárga csónakjában, sárga-fekete egyenruhájában lapátolja a vizet. A karizmait alaposan meg kell dolgoztatnia, egy csomag akár 31,5 kg is lehet. Sőt, nem ritkán fűnyírót, TV-t, vagy épp kerti sövényt kell küldeményként kiszállítania. Tavaly egy egészen különleges csomagot is vitt, egy gondosan becsomagolt almafát.

A 8 km-es körzete a bioszféra rezervátum része, Spreewald az UNESCO védelmét élvezi, így fontos, hogy környezetbarát módon történjen a közlekedés.

Kiemelt kép: Andrea Bunar