Szippantás a múltból.

Megnyílt hazánk első Illatmúzeuma, mégpedig a Gyógynövénykertjéről már jól ismert Pannonhalmán. Az újonnan nyílt kiállítótermekben interaktív módon ismerkedhetünk meg a kertben termesztett öt fő növény (francia levendula, orvosi zsálya, citromfű, kakukkfű, borsmenta) botanikai és termesztési tulajdonságaival, felhasználhatóságával. Tölcséreken keresztül szippanthatjuk be az illatokat, a bemutató valóban minden érzékszervünkre hat. Az egész folyamatba bepillantást nyerhetünk: a növény termesztésétől kezdve figyelemmel kísérhetjük útját a lepárláson át, egészen a késztermék előállításáig.

A tárlaton megismerhetünk hét olyan illatot (például tömjént, pézsmát vagy rózsát) amelyet évezredek óta, a világ különböző tájain használnak.

A gyógynövényekből kinyert illóolajok évezredek óta az illatszeripar és kozmetikumok alapanyagául szolgáltak. Emellett a különböző vallások szakrális tevékenységének kellékeként is ismerték és használták őket. A gyógyítás kezdetektől hozzátartozik a főapátság életéhez, a monostor kórházat tartott fenn a környékbeli betegek ápolására. A korabeli eszközök, üvegcsék, tégelyek, receptúrák segítségével ebben a tevékenységben is jobban elmélyedhetünk.

A történeti áttekintés során szinte megelevenedik a múlt, megnézhetjük egy korabeli parfümőr asztalát, a munkája során használt eszközöket. A kora gyermekkorig is visszaemlékezhetünk szagokra, illatokra.

A látogatók az előállítás folyamatáról nem csak hallhatnak, de meg is nézhetik a lépéseket a látványmanufaktúrában egészen a termékek gyártásáig, és csomagolásáig. Mindemellett játékos, interaktív feladatok várják az érdeklődőket. Sőt azt is megtudhatják, hogyan lehet egyszerűen – akár otthon – különböző kivonatokat készíteni a gyógynövényekből.

Az Illatmúzeum Pannonhalmán vár:

A múzeum önállóan, illetve tárlatvezetéssel látogatható.

Nyitva tartás:

  • 2021. szeptember 5-ig naponta 10-17-ig
  • 2021. szeptember 6-tól hétfőtől-csütörtökig csak előre regisztrál csoportoknak, tárlatvezetéssel, péntektől-vasárnapig 10-16-ig

Az Illatmúzeum önállóan díjmentesen látogatható.

Tárlatvezetéssel:

  • Felnőtteknek 600 Ft/fő
  • Diákoknak, nyugdíjasoknak 300 Ft/fő

További információ:

Illatmúzeum látogatása – Pannonhalmi Főapátság (pannonhalmifoapatsag.hu)

Kiemelt kép: pannonhalmifoapatsag.hu