Pirulák helyett.

Hallottál már a „természet tablettáról”, vagy az „erdő piruláról”? Lehet, hogy hamarosan hallani fogsz! Miután egyre több tanulmány állítja, hogy a természettel való kapcsolat csökkenti a stresszt és javítja az általános közérzetet, talán nincs messze az idő, amikor az orvosok majd receptre írnak fel egy kis kikapcsolódást a zöldben.

A hatékonyságot már eddig is sejtettük, de a részletek nem voltak tisztázottak: milyen természeti környezet az, amellyel ez működik? Milyen gyakran kell időt töltenünk a zöldben? és mennyi időről van szó?

A Michigani Egyetem kutatói most számos kérdésre választ adtak. A tanulmányuk újszerű volt abban, hogy a résztvevők szabadon választhatták meg, hogy mikor, mennyi ideig, és hol töltik pontosan a „természet élményüket”, alkalmazkodva az egyéni preferenciákhoz és időbeosztáshoz.

8 héten keresztül, 36 városlakót kértek meg, hogy legalább 3-szor a héten, min. 10 percet töltsenek zöldben.

Az idő alatt ülhettek, sétálhattak, avagy akár mindkettőt tehették – csak néhány szabályt kellett betartaniuk.  Így például nappali fényben kellett menni, aerobikozni nem lehetett, és a mobilon csüngeni sem. Az olvasás, beszélgetés is tiltva volt erre az időre-élvezni kellett a természetet. A stresszszintet pedig a stresszhormonokból mérték, egyszerű nyálmintavétellel az esemény előtt és után.

Az eredmények alapján kijelenthető, hogy már 20 perces „természet élmény” jelentősen csökkenti a stressz szintjét! Sőt, 20 és 30 perc között érjük el a legnagyobb arányú hatást. Ezt követően is csökken a hormonok szintje, de már lassabban.

Tehát nem kell órákig az erdőben kirándulunk, már 20 perc is nagyon sokat számít. Azaz akár egy ebédszünetnyi idő a környező parkban tökéletes lehet.

Vagyis, ha legközelebb idegesnek, hajszoltnak érezzük magunkat, ne a patika felé vegyük az irányt stresszoldóért, hanem kanyarodjunk a városi park vagy a városszéli erdő irányába, és alig fél óra múlva kicserélten térhetünk vissza!