Eltűnő kedvenc – a Győri Otthon háztartási keksz vége.
117 év után megszűnt a Győri Otthon háztartási keksz gyártása, ami nemcsak egy termék, hanem egy tradíció végét is jelenti. Az amerikai Mondelez cég, amely 2019-ben áthelyezte a gyártást Székesfehérvárra, 2024-ben bejelentette, hogy már nem látja jövőjét a termékben. A háztartási keksz, amely dédszüleink óta számos sütemény alapanyaga volt, mára marginális termékké vált a cég szerint, ezért döntöttek a gyártás leállítása mellett.
Mihez kezdjünk háztartási keksz nélkül?
A háztartási keksz nemcsak önálló finomságként volt népszerű, hanem számos klasszikus magyar desszert – például a kekszszalámi vagy a kókuszgolyó – elengedhetetlen alapanyaga is. Ennek hiányában azonban új megoldásokat kell keresnünk. Sokan azt mondják, hogy a helyettesítő termékek nem az igaziak: túl kemények, nehéz velük dolgozni, és gyakran drágábbak is.
Helyettesítő termékek a magyar piacon
Ha szeretnéd folytatni a kókuszgolyó és más sütemények készítését, az alábbi helyettesítő termékek elérhetők Magyarországon:
- Detki háztartási keksz: Sokan már most is ezt használják, bár vélemények szerint nem éri el a Győri keksz szintjét. Elérhető szinte minden nagyobb áruházban.
- Szerencsi háztartási keksz: Egy másik alternatíva, amelyet gyakran említenek, bár kissé drágább, de hasonlóan jól használható kekszalapú desszertekhez.
- Tuc Original keksz: Bár nem kimondottan háztartási keksz, sokan kipróbálták már a kókuszgolyóhoz, és elég jól teljesít.
Alternatív megoldások házilag
Ha valaki szeretné magának elkészíteni a háztartási kekszet, nem kell megijedni: a recept nem bonyolult, és könnyen elkészíthető otthon, íme.
Háztartási keksz receptje
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál tej (csak ha szükséges)
- egy csipet só
Elkészítés
- A lisztet, porcukrot, sütőport és a csipet sót összekeverjük egy tálban.
- Hozzáadjuk a vajat vagy margarint, majd összemorzsoljuk a lisztes keverékkel, amíg homokos állagú lesz.
- Hozzáadjuk a tojást, és kézzel összegyúrjuk. Ha a tészta túl száraz, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet.
- A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk kekszformával.
- Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 10-12 percig sütjük, amíg a kekszek aranybarnára sülnek.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, és már használhatjuk is süteményekhez, vagy önmagában is fogyaszthatjuk.
Mit gondolnak a magyarok a háztartási keksz megszüntetéséről?
A közösségi média gyorsan reagált a hírre, és az emberek véleménye igencsak megoszlik. Sokan érzelmesen nyilatkoztak a termékről, hiszen nemcsak egy kekszről van szó, hanem egy több generációs kedvencről, amely a magyar konyhák alapdarabja volt. Néhány felhasználó szívhez szóló történeteket osztott meg arról, hogyan készítettek háztartási keksszel süteményeket betegség alatt, vagy hogyan vált a gyerekkoruk részévé. Mások azonban praktikusabbak voltak, és már a lehetséges alternatívákat kezdték keresni.
„Gyerekkoromban mindig ez volt a betegek eledele: üres tea és keksz, semmi más nem csúszott le, ha lázas voltam” – írja egy kommentelő. Egy másik hozzászóló pedig így fogalmazott: „Másik kekszet vettem, de meg sem közelíti a Győrit. Nagyon sajnálom.”
A Győri Otthon háztartási keksz megszűnése sokakat szíven ütött, de az élet nem áll meg. Bár a tradíciók elhalványulnak, a kreatív megoldások és helyettesítő termékek segítenek abban, hogy a jól ismert recepteket továbbra is elkészíthessük, akár házilag készített keksz alapból is.
Végezetül a klasszikus kókuszgolyó receptje
És most következzen a klasszikus kókuszgolyó receptje, amit még háztartási keksszel készítünk, de a fent említett helyettesítőkkel vagy házi készítésű kekszekkel is bátran kipróbálható:
Hozzávalók
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1 dl tej
- 1 evőkanál rumaroma (vagy valódi rum ízlés szerint)
- 10 dkg kókuszreszelék (a forgatáshoz)
Elkészítés
- A darált kekszet, porcukrot és kakaóport összekeverjük egy nagy tálban.
- A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejhez és a rumaromához.
- A nedves hozzávalókat hozzákeverjük a szárazhoz, és kézzel jól összegyúrjuk.
- A masszából kisebb golyókat formázunk, amelyeket megforgatunk kókuszreszelékben.
- Fogyasztás előtt hűtőben pihentetjük legalább 1-2 órán át, hogy az ízek összeérjenek.