Eltűnő kedvenc – a Győri Otthon háztartási keksz vége.

117 év után megszűnt a Győri Otthon háztartási keksz gyártása, ami nemcsak egy termék, hanem egy tradíció végét is jelenti. Az amerikai Mondelez cég, amely 2019-ben áthelyezte a gyártást Székesfehérvárra, 2024-ben bejelentette, hogy már nem látja jövőjét a termékben. A háztartási keksz, amely dédszüleink óta számos sütemény alapanyaga volt, mára marginális termékké vált a cég szerint, ezért döntöttek a gyártás leállítása mellett.

Mihez kezdjünk háztartási keksz nélkül?

A háztartási keksz nemcsak önálló finomságként volt népszerű, hanem számos klasszikus magyar desszert – például a kekszszalámi vagy a kókuszgolyó – elengedhetetlen alapanyaga is. Ennek hiányában azonban új megoldásokat kell keresnünk. Sokan azt mondják, hogy a helyettesítő termékek nem az igaziak: túl kemények, nehéz velük dolgozni, és gyakran drágábbak is.

Helyettesítő termékek a magyar piacon

Ha szeretnéd folytatni a kókuszgolyó és más sütemények készítését, az alábbi helyettesítő termékek elérhetők Magyarországon:

  • Detki háztartási keksz: Sokan már most is ezt használják, bár vélemények szerint nem éri el a Győri keksz szintjét. Elérhető szinte minden nagyobb áruházban.
  • Szerencsi háztartási keksz: Egy másik alternatíva, amelyet gyakran említenek, bár kissé drágább, de hasonlóan jól használható kekszalapú desszertekhez.
  • Tuc Original keksz: Bár nem kimondottan háztartási keksz, sokan kipróbálták már a kókuszgolyóhoz, és elég jól teljesít.

Alternatív megoldások házilag

Ha valaki szeretné magának elkészíteni a háztartási kekszet, nem kell megijedni: a recept nem bonyolult, és könnyen elkészíthető otthon, íme.

Háztartási keksz receptje

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál tej (csak ha szükséges)
  • egy csipet só

Elkészítés

  1. A lisztet, porcukrot, sütőport és a csipet sót összekeverjük egy tálban.
  2. Hozzáadjuk a vajat vagy margarint, majd összemorzsoljuk a lisztes keverékkel, amíg homokos állagú lesz.
  3. Hozzáadjuk a tojást, és kézzel összegyúrjuk. Ha a tészta túl száraz, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet.
  4. A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk kekszformával.
  5. Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 10-12 percig sütjük, amíg a kekszek aranybarnára sülnek.
  6. Hagyjuk teljesen kihűlni, és már használhatjuk is süteményekhez, vagy önmagában is fogyaszthatjuk.

Megszűnik a háztartási keksz: Mihez kezdjünk nélküle?

Mit gondolnak a magyarok a háztartási keksz megszüntetéséről?

A közösségi média gyorsan reagált a hírre, és az emberek véleménye igencsak megoszlik. Sokan érzelmesen nyilatkoztak a termékről, hiszen nemcsak egy kekszről van szó, hanem egy több generációs kedvencről, amely a magyar konyhák alapdarabja volt. Néhány felhasználó szívhez szóló történeteket osztott meg arról, hogyan készítettek háztartási keksszel süteményeket betegség alatt, vagy hogyan vált a gyerekkoruk részévé. Mások azonban praktikusabbak voltak, és már a lehetséges alternatívákat kezdték keresni.

„Gyerekkoromban mindig ez volt a betegek eledele: üres tea és keksz, semmi más nem csúszott le, ha lázas voltam” – írja egy kommentelő. Egy másik hozzászóló pedig így fogalmazott: „Másik kekszet vettem, de meg sem közelíti a Győrit. Nagyon sajnálom.”

A Győri Otthon háztartási keksz megszűnése sokakat szíven ütött, de az élet nem áll meg. Bár a tradíciók elhalványulnak, a kreatív megoldások és helyettesítő termékek segítenek abban, hogy a jól ismert recepteket továbbra is elkészíthessük, akár házilag készített keksz alapból is.

Megszűnik a háztartási keksz: Mihez kezdjünk nélküle?

Végezetül a klasszikus kókuszgolyó receptje

És most következzen a klasszikus kókuszgolyó receptje, amit még háztartási keksszel készítünk, de a fent említett helyettesítőkkel vagy házi készítésű kekszekkel is bátran kipróbálható:

Hozzávalók

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál rumaroma (vagy valódi rum ízlés szerint)
  • 10 dkg kókuszreszelék (a forgatáshoz)

Elkészítés

  1. A darált kekszet, porcukrot és kakaóport összekeverjük egy nagy tálban.
  2. A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejhez és a rumaromához.
  3. A nedves hozzávalókat hozzákeverjük a szárazhoz, és kézzel jól összegyúrjuk.
  4. A masszából kisebb golyókat formázunk, amelyeket megforgatunk kókuszreszelékben.
  5. Fogyasztás előtt hűtőben pihentetjük legalább 1-2 órán át, hogy az ízek összeérjenek.