Pont olyan, mintha a nagyi sütötte volna.

Nagyjából egy évvel ezelőtt Rosie Grant könyvtártudományokat hallgatott a Marylandi Egyetemen és a temetők archív dokumentumaiban kutakodott. Egyszer csak úgy döntött, hogy létrehoz egy profilt a TikTokon az érdekes tények megosztásához. Ez volt az első lépés, majd hamarosan elkészített egy receptet, amit egy síron talált. A kekszrecepthez mindössze 7 hozzávaló kellett és bár nem tartalmazott elkészítési leírást, a nőnek sikerült ehető dolgot előállítania.

Miután az első sírreceptet megsütötte, a felvétel a TikTokon vírusként kezdett terjedni. Grant ezt követően hasonló recepteket kezdett keresni és rá is bukkant néhány gyöngyszemre az Egyesült Államokban. Egy Utah állambeli temetőben talált rá Rosei Kay Andrews sírjára, akinek karamell receptje volt felvésve, néhány egyszerű, de világos utasítással. Ami igazán izgalmas volt, az nem is maga a karamell, hanem a nő története, a család elbeszéléséből ugyanis kiderült, hogy Kay életében is szerette a dolgait megosztani másokkal.

Rosie eddig 12-13 receptet tudott elkészíteni, akadt közöttük diós tekercs és sajtmártogató is. Most további recepteket próbál felkutatni.

A gyászfolyamatban az ételek nagyon sokat segíthetnek. Ehető, megfogható, ízlelhető, valódi dolgok, amelyek felidézik az emlékeket és az elhunytat. Amikor a nagyi sütijét esszük, kicsit úgy érezzük, mintha ő is velünk lenne, mintha még mindig kapcsolatban állnánk. Ez megnyugtató élmény, másfajta, de intenzív emlékezés.

Rosie Grant célja, hogy minden olyan sírköves receptet felkeressen, amelyről származó finomságot már elkészítette. Ezzel is tisztelegne az elhunyt előtt, egyben emlékezne és köszönetet is mondana.

Kiemelt kép: Rosie Grant