Az élet körforgása.

Közel egy évtized után megvalósult Katrina Spade álma, egy egészen újfajta temető. A hölgy még 2011-ben, végzős építészhallgatóként kezdett azon gondolkodni, hogy a halála után mi történne a testével. Nem volt elégedett a szóba jöhető lehetőségekkel, ezért saját megoldást talált ki, amelynek megvalósulásán kitartóan dolgozott.

A természetes, szerves lebomlásra alapuló eljárás most zöld utat kapott: 2020 decemberében többévnyi tervezés, előkészület, forrásgyűjtés és engedélyeztetés után végre megnyílt az USA első komposztáló temetője.

A Recompose nevű hely Seattle külvárosában nyitotta meg kapuit. Jelenleg 10 elhunyt testét tudják egyidőben kezelni, de a kapacitást hamarosan bővíteni tervezik.

Nem véletlen, hogy az ökoszemlélet már a végtisztességgel kapcsolatban is felmerült. Be kell látnunk, hogy a helyzet tarthatatlan, rengetegen élünk a Földön, ami a legrosszabb esetben rengeteg lebetonozott területet jelent a jövőben.

A Recompose-ban a középpontban a kádak vannak (csillogó, fehér, hatszögletű acélcsövek). Az elhunyt testét a személyzet ezekbe a kádakba teszi, faforgács, szalma és lucerna kíséretben, mindez pedig elegendő hőt termel, vizet, szenet, nitrogént és oxigént biztosít a lebontáshoz. A következő 30 napban a természetes módon megjelenő mikrobák és némi forgatás mellett a test bomlásnak indult. A keletkező talaj két-négy hétig szárad, majd a család megkapja a ’termőföldet’.

A testből így tápanyagban gazdag, fenntartható anyag keletkezik. A lehető legkisebb ökológiai lábnyom képzésére törekszik a rendszer, ami kiemelten fontos abban a világban, amikor minden a klímakatasztrófáról, a Föld pusztításáról szól. A cég szerint minden egyes komposztálásra kerülő testtel 1 tonna CO² kibocsájtását takarítjuk meg.

Fotó: Ken Lambert/The Seattle Times

A szolgáltatás 5500 dollárba kerül (kb. 1,5 millió Ft). Jelenleg úgy tűnik, hogy nagy az igény egy ilyen zöld temetőre, már azon dolgoznak, hogy más államokban is engedélyezzék az eljárást és hasonló helyek nyílhassanak.