Férfiaknál ritkább, de agresszívebb.

Egyre többet hallunk a mellrák korai diagnosztizálásának fontosságáról, a rendszeres önvizsgálatról, azonban azt kevésbé hangsúlyozzuk, hogy a partnerünknek milyen fontos szerepe lehet a felismerésben. Hiszen a párunk az, ki a legjobban ismeri a mellünket, aki a legtöbbet tapintja, érinti, és ezért akár elsőként veheti észre az elváltozásokat. Dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke ezért azt tanácsolja a férfiaknak, hogy figyeljenek oda társukra és amint valami szokatlant tapintanak, vagy látnak, szóljanak neki és forduljanak orvoshoz.

Nagyon fontos az urak szerepe és az, hogy bármilyen (akár aprónak tűnő) elváltozás esetén merjenek szólni a párjuknak!

A mellrákban érintett nők számára a férfiak pszichés támogatása is hatalmas erőt ad, vagyis az, hogy elkísérik őket a vizsgálatokra és mellettük állnak. Egy férfi akár meg is mentheti a párja életét, egy érintésnek is rendkívül fontos szerepe lehet! Nem minden daganat vagy emlőelváltozás jelent rögtön mellrákot (a csomók 80-85 %-a jóindulatú), de inkább érdemes minden gyanút kivizsgáltatni, mert az időben felismert emlőrák 75%-kal megnöveli a beteg túlélési esélyeit.

Fontos tudni, hogy az emlőrák nem csak a hölgyeket veszélyezteti, ezért a tapintásos felismerésre mind a kettő félnek érdemes odafigyelni.

Igaz, a férfiaknál nagyon ritkán alakul ki a mellükben daganat (az esetek 1%-át teszi ki), de sajnos előfordulhat. Esetükben genetikai eredetű a betegség, azaz nagyobb a kockázat, ha édesanyjuk, nagymamájuk is érintett volt az emlődaganatban. Magyarországon az újonnan felfedezett férfi emlőrákok száma évente 60-80 körül lehet. Általában 60 év feletti férfiak esetén igazolható az emlőrák és sajnos úgy tűnik, hogy később vesszük észre és agresszívabb is, mint a női emlőrák.