Tárolás okosan.

Aki előre gondolkodik, annak nem okoz gondot a szobafogság, vagy ha valamiért néhány napig nem tud kimozdulni a lakásból. Csak kinyitja a mélyhűtőt, és máris tud ételt varázsolni az asztalra. Az viszont nem jó, ha csak gyanús állagú zacskókat és tönkrement élelmiszereket halászhatunk ki a mélyhűtőből.

Ezért fontos tudnunk, hogy melyik élelmiszer mennyi ideig tárolható minőségi romlás nélkül a fagyasztóban. Mindent feliratozzunk, mert néhány zacskóról és dobozról később nem lesz egyszerű eldönteni, hogy mit is rejt és mikor is került be a ládába!

Nézzük, mit ajánlanak a szakértők!

Nyers hús

  • A darált marha-, pulyka-, disznó-, bárány- és borjúhúst legjobb 3-4 hónapon belül felhasználni.
  • Steak, karaj és egész húsok: ezek 6-12 hónapig megőrzik a minőségüket. Az aprólékok 4-6 hónapig, az egész húsok 4-12 hónapig a legjobbak, de mindenképpen ellenőrizzük őket a felhasználás előtt.
  • Baromfi: egyben akár egy évig is megőrzi a minőségét, darabokban kb. 9 hónapig.
  • Hal: az optimális minőség érdekében a zsíros halakat (tonhal, lazac) 2-3 hónapon belül fogyasszuk el. A soványabb halakat (tőkehal, lepényhal) 6 hónapig tároljuk.

Zöldségek és gyümölcsök

A legtöbb zöldséget és a nem citrusféle gyümölcsöt 8-12 hónapig tárolhatjuk a fagyasztóban. A citrom is fagyasztható, de extra előkészítést igényel. A zöldségeket célszerű blansírozni, mielőtt a fagyasztóba kerülnek (rövid ideig forró vízbe dobni).

Levesek, chili, pörköltek, rakott ételek

Ezek a vegyes, zöldséggel, hússal, tésztával készült ételek általában 2-3 hónapig állnak el.

Általános maradékok

  • Főtt húsok: 2-3 hónap
  • Pizza: 1-2 hónap
  • Csirkefalatok: 1-3 hónap
  • Gofri, palacsinta: 1 hónap

A fagyási égés akkor történik, amikor az étel vízmolekulákat veszít. Ilyenkor jégkristályok képződnek, amelyek a leghidegebb helyre vándorolnak. A fagyasztó falára kiülő jég valójában az ételből származó víz megfagyva.

Az apró jégkristályok nem feltétlenül jelentenek gondot, a fagyás során ez egy kívánatos jelenség. A gyors fagyás a legpraktikusabb, ilyenkor kis kristályok képződnek. Ha a fagyás lassabb, akkor nagyobbak a kristályok és az anyag textúrája is kedvezőtlen változáson megy keresztül. A nagy kristályok pedig megváltoztatják az étel színét és kiszárítják, veszít minőségéből. Bár továbbra is ehető, romlik az íze, textúrája, minősége.

Így kerüljük el a fagyási égést

Ügyelünk arra, hogy a fagyasztó hőmérséklete ideális legyen (-18 °C).

A bekerülő ételeket szorosan záródó zacskóba, dobozba tegyük, így megőrzik a nedvességüket és nem érintkeznek oxigénnel.

Ha lehet, vákuum segítségével zárjuk a tárolókat.

Minél tovább marad valami a fagyasztóban, annál kitettebb a fagyási égésnek. Ezért fontos, hogy amikor a hűtőbe nézünk, azokat a zacskókat vegyük ki először, amelyek a legrégebb óta vannak ott.

Ne pakoljuk túlságosan tele a fagyasztót. Csak annyi terméket tegyük be, ami 24 órán belül megfagy.