Mór hatás.

Toszkána a látnivalók, apró kincsek kimeríthetetlen tárháza: bármerre is megyünk, mindenhol érdekességbe botlunk. Nem mintha a táj maga nem lenne lenyűgöző: a hatalmas napraforgótáblák, a dombok, a magányosan álló fenyők, cédrusok, az olívaligetek már önmagukban is rabul ejtenek. Hab a tortán a rengeteg kulturális, történelmi, építészeti szépség: a bájos kis falvak, gyönyörű templomok, a lenyűgöző villák.

Utóbbiak közül is kiemelkedik a Firenzétől nem messze található Castello di Sammezzano kastélya.

Az épületet magát 1605-ben építette egy spanyol nemes, Ximenes d’Aragona. A virágkorát azonban jóval később, 1853 és 1889 között élte, amikor is az akkori tulajdonosa, Marchese Ferdinando Panciatichi Ximenes d’Aragona márki átépíttette.

A márki a keleti építészet rabja volt, és ennek megfelelően az egész kastélyt mór, szír, indiai építészeti elemeket felhasználva tervezte újra.

365 szobájának mindegyike más és más, de kivétel nélkül keleties hatás érződik rajtuk. Érdekesség, hogy a nemes úr sosem tette ki a lábát Európából, ennek ellenére a könyvekből annyira kiképezte magát, hogy senki meg nem mondaná, hogy a lakhelye nem valahol a Közel-Keleten állt. A bőkezű és gazdag márki egyébként szeretett adakozni, és nem csak az építészet érdekelte, de például a botanika és az irodalom is.

Elképesztő színek és minták uralják a falakat, az oszlopokat, a mennyezetet és a padlót.

Sajnos a gyönyörű épület sorsa később rosszra fordult, a világháborúk után pusztulásnak indult. Ugyan az 1990-es években luxushotel is működött benne, az ezredfordulóra már eltűnt a régi fény és pompa. 2012-ben azonban rendeletet hoztak arról, hogy a kastélyt felújítják és megőrzik a szépségét, így talán a közeljövőben visszanyerheti teljes pompáját.

Képek: loveisspeed.blogspot.com