Nem henyélés, töltekezés.

A mai társadalomban elvárás, hogy mindig tegyünk valamit. Csak semmi üresjárat, ha épp nem vagy benne ezer intézni valóban, akkor nem vagy hatékony és eredményes! Ha épp nincs dolgod, legalább tégy úgy, mintha lenne! A hiper-produktivitás mindennél lényegesebb. Ha csak egy kis idő is kihasználatlannak tűnik a nap folyamán, gyorsan meg kell tölteni valamivel.

Ezek után nem is csoda, hogy az embereknek kifejezetten nehezükre esik relaxálni és lazítani. Nem tudnak igazán pihenni, képtelenek ’semmit tenni’.

Tanulhatnánk az olaszoktól, nekik külön kifejezésük van az édes semmitevésre: dolce far niente. Talán emlékezünk rá, hogy az Ízek, imák, szerelmek c. filmben a borbélynál erről beszélt egy férfi a főszereplőt játszó Julia Roberts-nek.

Semmit tenni nem azt jelenti, hogy lustálkodjunk!

Menjünk egy lassú sétára a kutyával. Hagyjuk, hogy ő vezessen minket. Keressünk egy helyet, ahova leülhetünk – például egy padot a parkban – és figyeljük, ahogy az emberek elhaladnak előttünk.

Hagyjuk, hogy a tealevél kiázzon. Beszélgessünk egy baráttal. Vagy egy idegennel. Esetleg dőljünk vissza egy kicsit még az ágyba olvasgatni.  Ez az a fajta vakáció, amire minden nap szükségünk lenne.

Ha azon emberek közé tartozunk, akik még a pihenésben is rendszert igényelnek, fogadjuk meg az alábbiakat:

Alapvető, hogy kihúzzunk mindenféle kütyüt (telefon, TV). Ne legyünk online-ok, semmi pittyegés, csengés, rezgés. Semmi közösségi média!  Ne olvassunk képernyőn sem, kizárólag papíron. És ne idegesítsük magunkat amiatt az idő miatt, amit nem mások életének tanulmányozásával és lájkolásával töltünk. Nem fogunk kimaradni semmiből sem. Meg fogunk lepődni, hogy milyen sok idő felszabadul majd a napból!

Hogy lehet az, hogy miközben arra gyűjtünk, spórolunk egész évben, hogy eltöltsünk 1-2 hét nyaralást, ezeket a mini vakációkat, apró kis üdüléseket egyszerűen elengedjük nap mint nap? Miért csak a szombatot és a vasárnapot tekintjük úgy, mintha jogunk lenne pihenni?

Kezdjünk el semmit tenni! Olvasgassunk. Gondolkozzunk. Igyunk egy pohár könnyű bort. Hallgassunk némi zenét. Egyszerűen csak – töltekezzünk!