Bár van, aminek az utálata egy életen át kitart, de sok mindent mégis megszeretünk idővel.
Iskolapéldája ennek a jelenségnek a brokkoli vagy a sör. Gyermekként nem igazán szereti senki, aztán az évek múltával egyre inkább népszerű lesz, míg felnőtt korára sokaknak a kedvencei között szerepel. De miért van ez így?
Az ízek érzékelése a nyelvünkön található ízlelőbimbóknak köszönhető. Ezekből gyerekként 30 ezer van a szánkban. Mivel a fejlődő szervezetnek sok kalóriára van szüksége, ezért a nagyobb energiabevitel reményében az ízlelőreceptorok az édes és zsíros ételeket favorizálják a leginkább, míg a savanyú és keserű ízek intenzívebb érzékelése miatt taszítóan hatnak.
Kamaszként a 30 ezer ízlelőbimbó kétharmada természetes módon elpusztul. A maradék 10 ezer, ami végigkíséri az életünket nagyjából két hetes ciklusonként hal el és termelődik újra.
40 éves kor körül viszont már lassul a receptorok növekedési üteme, szemben az elhalásukkal, ezért kezd tompulni az ízérzékelés. A szaglás fokozatos tompulása is közrejátszik, hogy egyre intenzívebb ízekkel érjük el ugyanazt az élményt, mint korábban.
Ez a magyarázata annak, hogy miért változik meg idővel az ízlésünk.