Fullánkos hadsereg.

A darázscsípés az allergiások esetében életveszélyes állapotot idézhet elő, de még a nem allergiásoknál is, ha több rovar egyszerre támad. Már egyetlen darázs csípése is kellemetlen, égő fájdalommal jár.

Több ezer darázsfaj él a világon (jó részük nem is csíp), de mi szinte csak azt ismerjük, amelyik rászáll a palacsintára a strandon, idegesítően köröz körülöttünk, ha kiülünk a teraszra. A darázs valójában nem csíp, hanem szúr a fullánkjával – erre a műveletre csak a nőstény darazsak képesek.

Hazánkban a legtöbb csípést a német darázs és a kecskedarázs számlájára írhatjuk.

A társas darazsak kolóniákban élnek. Bár rengetegen úgy vélik, hogy a darázsnak semmi haszna nincs, ez nem igaz: annyira jól kontrollálják a kártevők populációit, hogy a mezőgazdaságban már egyre kiterjedtebben fogják be a darazsakat növényvédelemre. Emellett a beporzó tevékenységük sem elhanyagolható, elég, ha a fügedarázsra gondolunk, ez a faj felelős több, mint 1000 fügefaj beporzásáért.

Ha egy darázs agresszívvé válik, akkor olyan anyagot termel, ami a többit is odahívja.

A tömeges darázstámadás pedig már rendkívül veszélyes tud lenni, különösen, ha nem tudunk a nyílt terepen menekülni előlük. A legjobb, amit tehetünk, ha elkerüljük azt, hogy felbosszantsunk egy darazsat.

Lehetőleg igyekezzünk elkerülni a fullánkos rovarokat az alábbi szabályok betartásával:

  • A legjobb, ha nem használunk parfümöt, kölnit, sem illatos szappanokat a szabadban tartózkodás előtt.
  • Lehetőleg ne menjünk mezítláb ki a kertbe, zöldbe, parkba, különösen a heremezőre és virágzó gyepre.
  • Kerüljük a világos színű vagy mintás ruhák viselését.
  • Amennyiben ránk száll egy darázs, őrizzük meg a nyugalmunkat.  Maradjunk mozdulatlanok, vagy óvatosan seperjük le egy papírral, de semmiképp se hadonásszunk, csapkodjunk.
  • Figyeljünk, hogy nem esett-e csapdába a darázs a vízben, ha épp a medencében fürdőzünk.  Ha látunk fuldokló rovart, a legjobb kisegíteni a vízből, mert különben a bőrünkre kerülve megcsíphet.
  • A csípések gyakran akkor történnek, amikor a darazsak fészkét megzavarjuk. Legyünk figyelmesek! Ha azt látjuk hogy egy bizonyos helyre szállnak le, vagy onnan repülnek ki a rovarok, vélhetően ott a fészek, ezért kerüljük el a területet!