Ásóval a karcsúságért.

A kerti munka nagyon egészséges: a friss levegőn mozgunk, de emellett a fogyókúrában is segít! Márpedig abban a korban, amikor az időnk legnagyobb részét ülve töltjük és keveset mozgunk, nem kevesen küzdenek a súlyukkal. Éppen ezért meg kell ragadnunk minden olyan lehetőséget, amely segít az izmokat karbantartani és a vonalakat karcsúbbra szabni!

Kertészkedéssel elérni az ideális súlyt nem is lehetetlen, mivel az ásás, ültetés, gyomlálás, metszés remek kalóriaégető tevékenységek, segítségükkel az egész test edzhető.

Ha szeretnénk a hosszú téli hónapok után megszabadulni a keletkezett párnácskáktól, nincs is jobb, mint a tavaszi kerti munkákba belefogni, de gyakorlatilag kora tavasztól késő őszig akad tennivaló a kertben.

Egy átlagos, 170 cm magas és 80 kg súlyú, középkorú hölgy egy órányi veteményesásással kb. 320 kcal-t dolgoz le. Az elektromos sövényvágóval munkálkodás 220 kcal mínuszt jelent, de kézi metszőollóval akár 290 kcal-t is jelenthet.

A kerti munka a férfiak számára is remek sportprogram: egy 180 cm magas, 90 kilós férfi 470 kcal-tól szabadul meg egy órányi faaprítással. Szinte ugyanennyit jelent 60 perc fűnyírózás, kézi hajtású géppel.

Amennyiben a kertészkedés során fogyni szeretnénk, ügyeljünk a sportolás általános szabályaira, különösen akkor, ha túlsúllyal küzdünk.

Mielőtt ásót, kapát ragadnánk, be kell melegítenünk az izmokat, és ne maradjon el a nyújtás sem a munka végén! A kezünkről se feledkezzünk meg, különösen akkor, ha nagyobb munkagépeket (fűrész, sövényvágó) szeretnénk emelgetni. Ne hajolgassunk, mert nem tesz jót a derekunknak, inkább puha kerti térdeplőn térdeljünk, például gyomlálás közben. Minden tevékenység alatt tartsuk a hátunkat lehetőleg egyenesen, és feszítsük meg a hasukat, fenekünket, így a kertészkedés igazi fitneszprogrammá válik. Az öntözőkannát ne vonszoljuk, hanem megfeszített karral tartsuk. Nagyon fontos, hogy ha fájdalmat érzünk, pihenjünk, üljünk le és igyunk elegendő vizet!

Azoknak, akik a kertészkedést kifejezetten fitneszprogramként szeretnék az életükbe beépíteni, oda kell figyelniük pár dologra.

Nem jó, ha kiszabadulva egész hétvégén a kertben robotolunk, inkább hetente 2-3 alkalommal dolgozzunk kevesebbet, kb. 2 órát. Nem muszáj feltétlenül megizzadnunk eközben! Még a virágszedés vagy fél óra metszés is rengeteg kalóriát éget el, kb. annyit, mint 10 perc kocogás. Ráadásként pedig saját terményeket szüretelhetünk és ehetünk: zöldségeket, gyümölcsöket. Még a szüret is falja a kalóriákat (óránként 190-230 kcal).

Ha pedig nincs saját kertünk, kérdezzük meg barátainkat, szomszédainkat, rokonainkat, hogy segíthetünk-e nekik – biztosra vehető, hogy mindenki örülni fog a segítségnek, különösen ültetés és betakarítás idején jönnek jól a szorgos kezek. A közösségi akciókhoz is érdemes csatlakozni. Előfordul, hogy egy természetvédelmi területen kérnek segítséget, például bozótirtásban, de újabban az ültetések száma is megnőtt, elindult például a 10 millió fa mozgalom.