Csak a szemnek!

Még a 800 Ft-os balatoni lángos is sokkoló lehet, de abból még akár hármat is vehetünk egy belvárosi lángos áráért. Aki az utóbbi időben kilátogatott az Európa egyik legszebbjének tartott adventi vásárra, kapkodhatta a fejét, 1000 Ft alatt még 10 dkg kolbászt sem mérnek.

A november 9-én megnyílt, 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren valóban magas színvonaláról, minőségi portékáiról, ízléses kínálatáról híres. Azonban úgy tűnik, az árak színvonala is felkúszott, a hírek szerinte egy korsó sörért 1000 Ft-ot kérnek, egy sima lángosért szintén, de a sajtos-tejfölösért már 1500 Ft-ot, a raguval gazdagítottért pedig 2500 Ft-ot kell otthagynunk. A kolbászos lepény vagy tócsni mustárral és lila hagymával szintén 2500 Ft-ba kerül. A kürtős kalács minden ízben 1500 Ft-tal könnyíti meg a pénztárcánkat. Aki forralt borra vágyik, az legolcsóbban 900 Ft-ért juthat hozzá, a tea pedig 700 Ft.

A téren 16 vendéglátóhelyen, hetente más-más tematikát követve várják az ünnepkörhöz kapcsolódó kulináris különlegességekkel a látogatókat, így például sorra kerülnek a vadhúsok vagy a káposzta is. Az árakat elnézve nehéz elképzelni, hogy átlag magyar családok itt ebédeljenek, de az évi 800 ezer külföldi turista, aki felkeresi a vásárt, talán nem fogja drágállni az ételeket.

Kétségtelen, hogy szép ajándékokhoz juthatunk, hiszen ékszerkészítők, nemezelők, fazekasok, kézművesek szebbnél szebb árukkal várnak, de talán nem tévedünk, ha úgy véljük, hogy a legtöbben a hangulatért, a nézelődését fognak kilátogatni.

Bővebb információ, programok itt: budapestinfo.hu