Két lábon életveszélyes?

Tudatos várostervezés. Az utóbbi években nem tudunk úgy beszélni a várostervezésről, hogy ne vegyük figyelembe a környezetvédelmet is (ez a fogalom szerencsére már minden téren megjelent).

Nem csak a zöldfelületek, parkok fontosságáról kell beszélnünk, de arról is, hogy miként lehet az embereket az autóikból „kiszállítani”.

Nyilvánvaló, hogy a közlekedés egy kritikus pont – az utak már így is telítettek, a városokba képtelenség még több autót beengedni, ha szeretnénk eljutni A-ból B-be. Ideje gondolni a gyalogosokra! Nem csak azért, mert sokaknak nincs autója, de azért is, mert a jövőben ez a közlekedési forma kerülhet előtérbe, ha mérlegeljük a környezetvédelmi szempontokat. Ráadásul a gyaloglás egészséges – csökkenti a vérnyomást, erősíti az izomzatot és így tovább. Fontos lenne, hogy a városok gyalogosbarát szemlélete előtérbe kerüljön. Ha kicsalogatjuk az embereket az autókból, mindenki jól jár: egészségesebb lesz a lakosság és a Föld is.

A The Right to Walk (Jog a gyalogláshoz) című kisfilm szemléletesen bemutatja, hogy miről beszélünk.

Szögezzük le: minden embernek joga van gyalog közlekedni. Amennyiben azt választjuk, hogy saját lábon megyünk a piacra, a munkahelyünkre vagy az iskolába, akkor jogunk van ahhoz, hogy mindezt biztonságban és kényelmesen tehessük meg. Gondoljunk arra, hogy mi most a helyzet: sok helyen még járda sincs, vagy csak nagyon szűk, vannak olyan átkelők, ahol hosszú percekig kell száguldozó autók mellett várakoznunk, hogy átjussunk, ha pedig zöldre vált a lámpa, rohanhatunk, hogy átérjünk…

A legtöbb településen a gyaloglás szinte életveszélyes.

Gyalogosok, kerekesszékesek, gyerekek, idősek, járóbottal, járókerettel közlekedők: mindenkinek joga van gyalogolni biztonságos, megfelelő járdákon, utakon! Joguk van gyalogszerrel vagy kerekesszékkel is kényelmesen eljutni a céljukig. Vegyük figyelembe, hogy a gyalog közlekedők nem megtűrt állampolgárai a városnak, hanem ugyanúgy teljes értékű lakosok. Segítsük elő a gyaloglást, sétálást, tegyünk a fenntarthatóbb településekért, az egészségesebb, boldogabb emberekért!