Segítő ételek.

Az ételed az életed: kétségtelenül sokat tehetünk az egészségünkért a megfelelő étrend megválasztásával. Ha például ízületi gyulladásra vagyunk hajlamosak, vagy netán ebben a betegségben szenvedünk, fokozottan érdemes odafigyelni a táplálkozásunkra. Megfelelő ételekkel mérsékelhetjük a rheumatoid arthritis (sokízületi gyulladás) által okozott tüneteket, csökkenthetjük a gyulladást, fenntarthatjuk az izomtömeget, segíthetünk megőrizni a testsúlyunkat, ami szintén lényeges az ízületek kímélése miatt.

A tanulmányok szerint a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban és egészséges zsírokban gazdag mediterrán diéta jó választás az ízületi gyulladásban szenvedőknek.

Ebből érdemes fogyasztanunk, ha hasonló egészségügyi gondokkal küzdünk:

Zsíros halak. Lazac, tonhal, szardínia, hering és más hideg vízben élő halak, amelyek gazdagok az omega-3 zsírsavakban, segítenek a gyulladások féken tartásában. A szervezetünknek az omega-3 és omega-6 zsírsavak egyensúlyára van szüksége. A kutatások szerint az utóbbiak túlsúlya összefügghet a krónikus gyulladásos folyamatok gyakoriságának növekedésével.

Zöldségek és gyümölcsök. A zöldségek-gyümölcsök antioxidáns tartalma magas, ami segít a szabadgyökök stabilizálásában – ezek gyulladást és sejtkárosodást válthatnak ki. Ezenfelül vitaminokat, ásványi anyagokat és polifenolokat is tartalmaznak, utóbbiak csökkentik a CRP fehérje szintjét, ami a gyulladás egyik markere. Érdemes többféle, színes gyümölcsöt választani, napi 2 bögre gyümölcs, 2,5-3 bögre zöldség ajánlott.

Teljeskiőrlésű gabonafélék. A zab, a teljes kiőrlésű búza, a barnarizs, a quinoa a CRP szintjét csökkenthetik, ezzel a szívbetegségek rizikóját mérsékelik. Ráadásul magas tápanyag- és rosttartalmuk miatt is értékesek.

Hüvelyesek. A hüvelyesek nagyszerű fehérjeforrások, ami fontos az izmok egészsége érdekében, ugyanakkor antioxidánsokat is tartalmaznak, de némelyik hüvelyes folsavban, magnéziumban, vasban, cinkben, káliumban is gazdag. Ezen nyomelemek és ásványi anyagok pedig az immunrendszer és a szív egészségéhez járulnak hozzá.

Diófélék. Tele vannak egészséges telítetlen zsírral, ami segít a szívet védeni. Fogyasszunk rendszeresen fenyőmagot, pisztáciát, mogyorót, mandulát, diót!

Olívaolaj. Főzéshez, sütéshez, salátákhoz igyekezzünk olívaolajat használni! Oleocanthal tartalma csökkenti a  gyulladást és enyhíti a fájdalmat.