Apró matuzsálem.

Peanut, azaz Mogyoró: így hívják a világ legidősebb tyúkját. A Michigan államban élő állat egy olyan farmon tölti mindennapjait, ahol nem szoktak csirkéket levágni. A Guinness-rekorder madár 21 éves volt májusban.

A tyúkok átlagos élettartama 5-8 év, úgyhogy Mogyoró alaposan túlszárnyalta már ezt. A matuzsálem hivatalosan 2023. január 28-án vált rekorderré, amikor 20 éves és 272 napos volt. Azóta már 21 is elmúlt és most a világ valaha élt legidősebb tyúkja címre hajt.

A leghihetetlenebb pedig ebben a történetben az, hogy Mogyoró majdnem meg sem született. 21 évvel ezelőtt ugyanis a gazdája épp kidobni készült egy tucat rothadónak tűnő tojást az aligátor tavacskájába, mert a kotló tyúk otthagyta azokat. Az egyik tojásból azonban mintha vékonyka csipogó hang hallatszott volna. Szerencsére Marsi Parker Darwin meghallotta a második csipogást is, így észrevette, hogy egy pipi él, azonban nem bír kibújni a tojásból, mert képtelen áttörni azt. A gazdinak kellett világra segíteni az állatot, gyengéden lehúzva róla a tojáshéjat.

Az apróság egy tenyérben is elfért, annyira vékonyka és parányi volt. A Mogyoró nevet is azért kapta, mert a mérete a többi tyúkénak a harmada volt. Akkor még senki sem gondolta, hogy ez a kis barna foltos madár 20, sőt 21 gyertyát is elfújhat majd a képzeletbeli tortáján. Szerencsére Mogyoró még most is olyan energikus és egészséges, mint fiatal korában.

Darwint egy barátja sürgette, hogy jelentkezzenek a Guinness-bizottságnál, mivel hallott a korábbi rekorderről, Matildáról, aki 14 évesen lett a világcsúcs tartója. Egy tyúk korát bebizonyítani azonban nem is olyan könnyű. Szerencsére Peanutról számtalan dátumozott fotó készült, amelyeken barátok, unokaöccsök és unokahúgok pózolnak évekkel ezelőtt a pipi társaságában.

Peanut jó úton halad afelé, hogy megdöntse Muffy rekordját, aki  23 éves és 152 napos korában hunyt el 2011-ben.