Nem szükséges drága berendezés.

A rettegett Alzheimer-kórra is igaz, hogy minél korábban veszik észre, annál hatékonyabban tudják a beteget kezelni, a tüneteket enyhíteni, az életminőséget javítani. Éppen ezért nagyon hasznos lehet az a felfedezés, amelyet egy jelentős tudományos szaklapban (Journal of the Neurological Sciences) publikáltak. Eszerint összefüggés állapítható meg a mogyoróvaj illatának érzékelése és a szellemi hanyatlás első jeleinek megjelenése között.

A Floridai Egyetem kutatói úgy találták, hogy egy evőkanálnyi mogyoróvaj segítségével igen megbízhatóan lehet detektálni az Alzheimer-kór kezdeti állapotát.

A szaglás képessége összeköttetésben áll az első agyideggel, és ennek akadályozottsága az első jelek egyike a szellemi hanyatlás esetében. A vizsgálatokhoz azért esett a mogyoróvajra a választás, mert kellemes és jellegzetes az illata, kizárólag a szaglóideg érzékeli. Bár hazánkban nem túl elterjedt étel, az biztos, hogy aki egyszer is kóstolta, nem feledi karakteres ízét.

A vizsgálat során a résztvevőket megkérték, hogy csukják be a szemüket, az egyik orrlyukukat befogták, és egyenletesen, normálisan kellett lélegezniük. Eközben a vizsgálatot végző személy lassan, centiméterenként emelte közelebb a mogyoróvajat a páciens orrához, egészen addig, amíg az meg nem érezte az illatát. A távolságot feljegyezték (hány cm-ről érezte?), majd a kísérletet a másik orrlyukkal is megismételték, 90 mp elteltével.

Az eredmények azt mutatták, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél a bal orrlyuk nem működött megfelelően, és csak mintegy 10 cm-rel közelebbről érezte meg az illatot, mint a páciens jobb orrlyuka.

Ez a felfedezés azért is tűnik jelentősnek, mert nem igényel drága berendezést: a tesztet meglehetősen olcsón és egyszerűen el lehet végezni, a kisebb rendelőkben, kórházakban is.

Amennyiben Alzheimer-kórral élő hozzátartozónk van, ajánlatos felvenni a kapcsolatot a Feledékeny (Alzheimer-kórral és más emlékezetzavarral élő) Emberek Hozzátartozóinak Társaságával, ahol információkkal, jogi segítséggel, a közösség erejével találkozhatunk.

Weboldal: www.alzheimerweb1.hu
A facebookon pedig ide kattintva érhetők el.