Kiállítás a kamrában.

A télire való finomságokat már dédnagyanyáink is eltették, de aligha bíbelődtek azzal, hogy virág alakúra faragják az uborkát, vagy paprikából mintát kreáljanak a befőtt szélére. Most viszont van idő (és kedv) ilyesmire: az új trend a kamrában a savanyított zöldség díszes, orosz stílusban.

A savanyítás nem más, mint egy folyamat, amely meghosszabbítja az étel élettartamát, a romlandó élelmiszereket így akár még hónapokkal később is élvezhetjük.

Az eljárás megváltoztatja az étel ízét és állagát. A savanyításhoz nem szükséges, hogy az élelmiszerek teljesen sterilek legyenek. Az eltett zöldségek felöntő levébe gyakran kerülnek antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező fűszerek és gyógynövények, mint például mustármag, fokhagyma, fahéj vagy szegfűszeg.

Amennyiben az étel elegendő nedvességet tartalmaz, egyszerű módszer, ha sót adunk a zöldséghez.

Például a savanyított káposzta vagy a koreai kimchi úgy készül, hogy a zöldségeket megsózzák, így távolítják el belőlük a felesleges vizet.

A másik módszer, amikor ecetet használnak a savanyításhoz.

Kelet-Ázsiában az ecet és az olaj keverékét (vinaigrette) is használják a savanyúságoknál, és az üvegekbe a zöldségek mellett hús, gyümölcs, tojás is kerülhet.

Ezeket a műalkotásokat látva viszont az merül fel bennünk, hogy mindegy is a módszer, mert úgyse lenne szívünk megenni őket!

Fotók: Avantgardens