Savanyú uborkához hasonlatos.

A görögdinnye az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, édes, piros húsával, lédús belsejével. Imádjuk kockára vágva, vagy szeletben, és elszántan rágjuk le a húsát egészen a zöld héjáig. Végül pedig a kukába hajítjuk a megmaradt részt. Pedig a dinnye héjával is lehet mit kezdeni!

Meglepő, de a dinnyehéj számos értékes anyagot tartalmaz (akárcsak a dinnye magja, ami legalább ilyen meglepő).

Például magas B és C-vitamin tartalma van. A legújabb tanulmányok pedig arról számolnak be, hogy a héj belsejében nagy dózisban található a citrullin nevű aminosav, ami argininná alakul, és így kulcsfontosságú szerepet játszik a szív és keringési rendszer egészségében.

A héj tehát ehető, de azért valljuk be, nincs sok kedvünk elrágcsálni így magában.

Ha viszont házilag készítünk belőle savanyúságot, akkor máris sokkal vonzóbb csemegét kapunk! A savanyú uborkához hasonlatos, ropogós finomság lesz belőle.

Fotó: untrainedhousewife.com

Íme, a recept:

Szükséges eszközök:

  • 1 literes befőttesüvegek + tetők, forró vízben sterilizálva

Hozzávalók:

  • Csíkokra vagy kockákra vágott görögdinnye héjak
  • 2-3 gerezd fokhagyma, szeletelve (üvegenként)
  • friss kapor, üvegenként 2-3 ágacska
  • ½ teáskanál mustármag (üvegenként)
  • 2 bögre víz
  • ¼ bögre só

Először a sós oldatot készítjük el: felforraljuk a vizet, majd lekapcsolás után beleöntjük a sót és oldódásig keverjük. Ezután a héjat készítsük elő: a külső, zöld részt távolítsuk el róla, és vágjuk kockákra vagy csíkokra.

A dinnyedarabokat tegyük a sterilizált befőttesüvegekbe. Célszerű állítva rakni őket az üvegbe, és közben a szeletelt fokhagymát, a kaprot és a mustármagot a dinnyedarabok közé dugdosni. Meglepően sok héjdarab befér egy üvegbe!

Ezután nyomjuk le az üvegben a dinnyedarabokat, hogy a levegőtől megszabaduljunk. Észre fogjuk venni, hogy az üvegünk tele lett lével, amitől óvatosan szabaduljunk meg úgy, hogy egy szűrőt teszünk az üveg tetejére, majd fejjel lefelé állítva, kiöntjük a levet. Ha jól teletömködtük a befőttesüveget, a héjak nem fognak elmozdulni, kiesni.

Közben a sós oldat szobahőmérsékletűre hűlt, így egy tölcsér segítségével beleönthetjük az üvegbe, a felső ¼-et szabadon hagyva. Egy kanállal óvatosan nyomjuk le a dinnyét, hogy a levegőbuborékoktól megszabaduljunk.

View this post on Instagram

#pickledwatermelonrind #watermelon #pickles #yum

A post shared by Harry B Cook (@harrybcook) on

Zárjuk le a befőttesüvegeket, szorosan csavarjuk rájuk a kupakokat. Ezt követően nagy fazék vízbe téve az üvegeket (az üvegek tetejét is lepje el a víz!), forraljuk 10 percig. Hagyjuk kihűlni, mégpedig sötét, hűvös helyen.

Forrás: CountryLiving