Valóban létezik a különbség.

Számos vicces történet kering arról, hogy miközben a nők lábon, mindenféle panaszkodás nélkül hordanak ki egy megfázást, influenzát, aközben a férfiak a legkisebb náthától is ágynak dőlnek. Ha pedig a férfiak feladata lenne a szülés, rég kihalt volna az emberiség.

Nos, most kiderült, hogy a férfiak sokkal intenzívebben érzik a fájdalmat, amennyiben az korábbi fájdalomélményt követ.

Egy kanadai kutatócsoport kimutatta, hogy a férfiak sokkal érzékenyebbek és stresszesebbek, ha tudják, hogy egy olyan fájdalom vár rájuk, amelyet korábban már volt alkalmuk megtapasztalni.

A tanulmány során 41 férfit és 38 nőt hívtak be egy szobába, ahol egy kis fájdalomnak tették ki őket, az alkarjukat érte hő. A bevezető kis fájdalmat okozó tesztet követően egyre nagyobb fájdalomnak tették ki a személyeket. Eközben szorosan kötött vérnyomásmérőt rögzítettek rájuk, és arra is felkérték őket, hogy 20 percig kargyakorlatokat végezzenek.

Ahhoz, hogy kiderüljön, vajon a memória mennyi szerepet játszik a fájdalomtűrésben, megkérték a pácienseket, hogy másnap térjenek vissza ugyanabba a terembe. Ugyanaz a teszt várt rájuk, és a férfiak úgy érezték, hogy ez alkalommal nagyobb a fájdalom, mint az előző napon. A nők viszont a fájdalom mértékében nem éreztek erősödést.

Fontos felfedezések ezek, ugyanis egyre több a bizonyíték arra vonatkozólag, ahogy a krónikus fájdalom az emlékezéssel is összefügg.

„Ha az emlékezeti fájdalom a kiváltó ereje a krónikus fájdalomnak és mi megértjük, hogy miként tud a test emlékezni a fájdalomra, talán segíteni tudunk a krónikus fájdalommal élő betegeknek.” – világított rá Loren Martin, pszichológiaprofesszor, a tanulmány egyik szerzője.

Ugyanakkor akad néhány példa arra is, amikor a nők bizonyultak érzékenyebbnek a fájdalomra.

Egy 2014-es osztrák tanulmány arról számolt be, hogy a férfiak nagyobb fájdalomra panaszkodtak a nagyműtéteket követően, miközben a nők inkább a kisebb beavatkozások után éreztek nagyobb fájdalmat.

Egy 4 éves vizsgálat során a kutatók 10 000 férfit és nőt kérdeztek meg egy műtétet követően, 24 órán belül. A vizsgált páciensek közül 42 % férfi és 58 % nő volt.  A résztvevőknek az operációról, az altatásról és a fájdalom fokáról kellett beszélniük. A tudósok azt találták, hogy a férfiak 27 %-kal nagyobb valószínűséggel mérsékelt fájdalomról számoltak be a nagy érrendszeri műtétek után, míg a nők 34 %-kal nagyobb valószínűséggel jeleztek nagy fájdalmat az olyan kisebb beavatkozás után, mint pl. a biopszia.

A nemek közti eltérő fájdalomtűrés még mindig sok vizsgálatra szorul, a műtétek esetben például annak típusa és súlyossága is szerepet játszhat. Az viszont valószínűnek tűnik, hogy nem csak a viccek szintjén van különbség a nők és a férfiak fájdalomérzetében.