Nem gondolják, hogy baj van.

Noha a szívbetegségek a nők körében is a vezető halálokok között vannak, sokan mégsem tudják, hogy milyen tünetekre kell odafigyelniük. A hölgyek esetben ugyanis némileg szokatlan, eltérő tünetek is jelezhetnek bajt. Hibás úgy gondolnunk, hogy a szebbik nemet kevésbé érinti a dolog: megközelítőleg ugyanannyi nő és férfi leli halálát szívroham következtében. Sajnos a legújabb tanulmányok szerint a fiatal nők (35-54 év) esetében is növekvő tendenciát mutat az éves szívinfarktusok gyakorisága, tehát nem a férfiak és nem az idősebbek „kiváltsága” többé a betegség.

A hölgyek esetében sok esetben más a szívroham lefolyása: mások a jelek, tünetek is.

A nők átélhetnek úgy is egy infarktust, hogy nem éreznek erős mellkasi nyomást (mintha egy elefánt ülne a mellkasukon). Sokkal inkább jellemző a légszomj, nyomás vagy fájdalom a mellkas alsó részében, vagy a has felső tájékán, sőt a hátban, szédülés, fejfájás, ájulás, extrém fáradtság.

Néhány szakértő úgy véli, hogy a nők magasabb fájdalomküszöbe miatt más az érzékelésük, ezért a legtöbb nőnek elsőre eszébe sem jut, hogy szívrohama lehet ezen tüneteknél. Sokan inkább refluxra, náthára vagy egyszerűen a korral járó kellemetlenségre gyanakodnak.

A nők egyszerűen elkenik a tüneteket, jobban tolerálják, és a kevésbé rossz esetre gondolnak.

Sokan úgy vélik, hogy nem veszélyeztetettek, így az infarktus az utolsó, amire gyanakodnak a szokatlan fájdalom, rossz érzés esetén. Érezhetnek ők is fájdalmat a mellkasban, de nem feltétlenül: van, aki a hasban, a nyakban, a torokban, az állkapocsban, vagy a hátában érzi inkább.

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy az alábbi tünetek észlelése esetén hívjunk mentőt, és ne késlekedjünk:

  1. Kellemetlen nyomás, préselés, telítettség, fájdalom a mellkas középső részén. Több ideig tart néhány percnél, vagy miután elmúlik, visszatér.
  2. Fájdalom vagy kényelmetlen, kellemetlen érzés egyik, vagy mindkét karban, hátban, nyakban, állban vagy gyomorban.
  3. Légszomj mellkasi szorítással, vagy anélkül.
  4. Egyéb szokatlan tünetek: izzadás hidegrázással, fejfájás, hányás.