Indikátorok.

A legtöbb ember kórházban, vagy otthon, a szerettei körében távozik az élők sorából, de néhány esetben az is előfordul, hogy valaki a civilizációtól távol, magányosan hal meg. Ritkán az is megesik, hogy hosszú ideig nem fedezik fel a holttestet, mert elrejti a növényzet, a sűrű erdő.

Egy új tanulmány (Trends in Plant Science) szerzői viszont arra jutottak, hogy ilyen esetekben a növények maguk segíthetnének, például az igazságügyi orvosszakértőknek a holttest felkutatásában. Különösen fontos lehet ez a sűrű, nagy kiterjedésű erdőségekben, gondoljunk például az Amazonas vidékére.

Ez vezette a Tennessee Egyetem kutatóit arra, hogy a növényekre mint a humán lebomlás indikátoraira tekintsenek, amely gyorsabb, és talán biztonságosabb testmegtalálást tenne lehetővé. Azt tanulmányozták, hogy a különböző környezeti tényezők miként hatnak az emberi test bomlására. Most egy kísérletsorozatban vizsgálják azt, hogy az emberi test bomlása miként hat a növények biokémiájára. Többek között a környező talaj tápanyag-koncentrációját mérik és a növény élettani állapotára gyakorolt hatást figyelik.

A legnyilvánvalóbb eredmény a nagy mennyiségű nitrogén megjelenése a talajban, különösen nyáron, amikor gyors a lebomlás. Ez például elszíneződést és a fényvisszaverő képesség megváltozását okozhatja a levelekben.

Természetesen az erdőben sokkal gyakrabban hullanak és bomlanak le olyan nagy testű állatok, mint a szarvas, a vaddisznó, a medve. A kutatók abban bíznak, hogy olyan detektálható metabolitokat azonosítanak, amelyek csak a bomlófélben lévő emberi testre jellemzőek, az állatira nem. Elképzelhető például, hogy az emberi szervezetbe jutó gyógyszerek vagy az élelmiszeripari tartósítószerek lehetnek hatással a növények növekedésére vagy megjelenésére.

Ha a hiányzó személyről tudunk néhány dolgot, például azt, hogy erős dohányos volt, akkor a kémiai profilja alapján sokkal közelebb juthatunk a megtaláláshoz, hiszen ez esetben tudhatjuk, hogy milyen változásokat okozhatott a növényekben a teste.

Az alapötlet ellenére a megvalósítás még csak tervezési fázisban van. Az elképzelés szerint különféle technikákkal, képalkotó eljárással lokalizálnák végül a holttest helyét.