A nyugdíj jellemzően a munkával töltött hosszú éveket lezárni hivatott, jól megérdemelt pihenést jelenti. Azonban nem mindenki számára ennyire egyértelmű ez, hiszen sokan a nyugdíj mellett is dolgozni szeretnének, akár a plusz jövedelem akár más okból kifolyólag. A lehetőség pedig abszolút adott.

Le nem zárt munkavégzés

A nyugdíj a köztudatban leginkább egyfajta jutalomként él, mely mindenkinek kijár, aki a szorgos, munkával végzett évek után eléri az erre kiszabott korhatárt. Ezt az időszakot van, aki kifejezetten várja van, aki kevésbé, de mindenképpen egy fontos szakaszhatárt jelent az emberek életében. Emellett természetesen a különböző jogszabályi és adminisztratív kritériumok is jelen vannak a képletben, mely sokszor kényszeríti kényelmetlen számolgatásokra a munkavállalókat.

Napjainkra úgy tűnik, hogy a nyugdíjas létforma is átalakulóban van, a korábbi pihentetőbb, nyugodtabb ritmust egyre inkább felváltja a határok eltolódása és egy aktívabb életvitel fenntartása. Ez persze nem egy feltétlenül általános jelenség, hiszen sokaknál még mindig a klasszikus értelmezés fedezhető fel, de némi módosítás mindenképpen megfigyelhető. Ez pedig a munkaerőpiacon is kifejti hatását, hiszen egyre több nyugdíjas munka bukkan fel a kínálatban.

A fogalom olykor zavarokat is okozhat, hiszen a nyugdíjas munka jelentheti a nyugdíj mellett betöltött pozíciókat, de sokszor használják némiképp pejoratív jelzőként is, a nyugodtabb, kevesebb aktivitást igénylő munkakörök esetében. Ezek a határok olykor el is mosódnak, ám munkaerőpiaci szempontból természetesen előbbi verzió a relevánsabb. Ez lényegében egy lehetőség arra, hogy az emberek a nyugdíjkorhatár betöltése után is aktív szereplői maradjanak a munka világának.

Nyugdíj utáni opciók az álláspiacon

Az említett áthallások okozta keveredések a nyugdíjas munka fogalmával kapcsolatban ma is jelen vannak, ám mégis érdemesebb az alapvető jelentésre koncentrálni és megvizsgálni azt, hogy milyen lehetőségek állnak a nyugdíj után is dolgozni vágyók rendelkezésére. Ezzel kapcsolatban abszolút pozitív tendenciákat tapasztalhatunk, hiszen a nyugdíjas munka lehetőségei egyáltalán nem beszűkültek, a kínálatban kifejezetten sokféle nyitott álláshely érhető el.

Adott esetben természetesen egyfajta folyamatosság is fenntartható, hiszen a munkavállalók akár a nyugdíj után is ott maradhatnak a korábbi munkahelyükön. Ez persze különböző egyeztetéseket és formalitásokat igényel, ám adott esetben akár minden átmenet nélkül is megoldható a váltás. Sőt, egyes cégek kifejezetten nyugdíjas munkavállalókat keresnek kötelékükbe, kifejezetten olyan feladatokat biztosítva, melyek alkalmazkodnak a munkavégzés típusához.

nyugdíjas munka természetesen nagy elhivatottságra utal és azzal sincs semmi probléma, ha valaki a pihenés éveit választja. Sok esetben ez sajnos egyfajta kényszerpálya is, hiszen a folyósított nyugdíj összege nem elegendő a megélhetéshez. Ilyen helyzetek is nagy számban előfordulnak, de természetesen ezek az emberek is megtalálhatják azokat a lehetőségeket, amelyek képesek hidat képezni a nyugodt nyugdíjas évek és a munka világában maradás között.

Kölcsönösen előnyös struktúra

nyugdíjas munka természetesen nem csupán a munkavállalók, de a munkáltatók szempontjából is előnyös lehetőségnek mondható. Így talán nem is véletlen, hogy sok cég bizonyos munkakörökre kifejezetten nyugdíjas dolgozókat keres. Ezt nem érdemes valamiféle nagy ördögi terv részeként kezelni, csupán arról van szó, hogy a munkára vonatkozó hatályos törvények egy szegmensét hatékonyan igyekeznek kihasználni.

A cégek számára a nyugdíjas munka elsősorban az alacsonyabb bérköltségek miatt jelent kedvelt megoldást. Ez esetben ugyanis a járulékok megfizetése alól a munkáltató mentesül, így – akár magasabb fizetés mellett is – kedvezőbb feltételekkel alkalmazhatja a nyugdíjas dolgozókat. Utóbbiak számára pedig a legtöbbször ez az időszak már az elvárásoktól mentes „tiszteletkörnek” tekinthető, hiszen már jó néhány ledolgozott évtized van a hátuk mögött.

Az, hogy ki melyik megoldás választja, abszolút szubjektív szempontok mentén dől el. Kényelmes helyzet az, ha valaki nem anyagi okokból kényszerül nyugdíjas munka vállalására, de a lehetőség mindenki számára adott. Az álláspiacon jelentős számú és változatos opciók állnak a nyugdíjas álláskeresők rendelkezésére, akik kedvük szerint válogathatnak a felkínált pozíciókból. Ezek a lehetőségek is jól mutatják, hogy a nyugdíj után sem áll meg az élet, legalábbis a munka szempontjából semmiképp.