Rozsdás vasak az erdőben.

Georgia államban, az USA délkeleti részén különleges bemutatóhely várja a turistákat. Az erdős területen mindenhol rozsdás autók sorakoznak. A világ legrégebbi ócskavas parkja már 80 éve létezik.

Több, mint 4000 járgány bújik meg a sűrű növényzetben. A többség klasszikus modell a múlt század közepéről, a legtöbb darab 1972-es vagy régebbi. Öreg Fordok, kiszuperált Cadillacek, sőt még egy 1941-es Mack tejszállító autó is megbújik a dzsungelben. A látogatók egy kb. 10 km-es séta során járhatják be a 14 hektáros területet.

web-20130413-13-2

Az Öreg Autók Városának (Old Car City) története 1931-ben kezdődött, amikor a Lewis család megnyitotta kis üzletét White városkájában. A ruháktól kezdve az autóalkatrészekig, motorolajokig számos cikket árultak.

web-20130413-27-2

Old Car City - White, GA

Amikor az USA belépett a II. világháborúba, az acéláru és a gumi hiánycikké vált, ezért a Lewis család ügyesen belefogott egy használtcikk kereskedésbe. Leselejtezett, kiszuperált autókat vásároltak fel, szétbontották őket, majd az alkatrészeket értékesítették. Az 1940-es évek végére az üzlet teljesen átalakult, már csak autómentőként működött.

Old Car City - White, GA

Ebben a környezetben született meg a család fia, a jelenleg tulajdonos, Dean Lewis. Dean az egész gyerekkorát azzal töltötte, hogy autókkal játszott. A járművek voltak azok, amelyeket a legjobban ismert. Így amikor 1970-ben megörökölte a vállalkozást a szüleitől, teljesen más irányba vitte azt tovább. Eldöntötte, hogy bontás helyett arra koncentrál majd, hogy megőrizze az öreg járgányokat.

Old Car City - White, GA

A következő évtizedekben Dean több ezer dollárt költött ócskavasak és roncsok felvásárlására, magánszemélyeknél, aukciókon, hulladékudvarokon keresgélt. Igazi kincsekre tett szert, az egyik legnépszerűbb darab lett az az 1946-os Ford truck, amely a “Murder in Coweta County,” c. Johnny Cash filmben szerepelt.

Not Amused

A következő években az Old Car City annyira kinőtte magát, hogy földet kellett vásárolniuk a rengeteg ócskavas elhelyezésére. A gyűjtők azonban nem tudtak itt jó üzleteket kötni. Minden jármű nosztalgikus értékkel bírt és Dean nem adta el bármennyiért őket. Sok érdeklődő csalódottan távozott.

web-20130413-04-2

A férfi azonban hamarosan felismerte, hogy sokkal egyszerűbb, ha belépőjegyet kezd szedni azért, hogy a látogatók megnézhessék a roncsgyűjteményt és különös hangulatú fotókat készíthessenek.

Old Car City - White, GA

Old Car City - White, GA

Napjainkban az Old Car City népszerű múzeumként működik, ahol már semmi sem eladó, viszont minden megtekinthető.

web-20130413-05-2

Tunes on a Shoestring

Old Car City - White, GA

Old Car City - White, GA

untitled-1-15

untitled-56-5

untitled-56-8