Szemünk megmentője.

1942. november 4-én született New York Harlem negyedében.

Apja Trinidad-ból vándorolt be az Egyesült Államokba, ő volt az első fekete férfi, aki a New yorki metróban dolgozott, de emellett újságban is jelentek meg rövid cikkei. Ő inspirálta lányát arra, hogy megismerjen más népeket, kultúrákat. Édesanyja afrikai rabszolga és őslakos indián felmenőket tudott magáénak, és nagyon sokat foglalkozott gyerekeivel, azok taníttatásával. A gyerekek (Patricia és fivére) mindketten kitűnő tanulók voltak, főként a matematikában jeleskedtek.

A kislány tudományos pályán került, ösztöndíjakat nyert, publikált, rengeteget tanult és dolgozott. Sorra törte át a falakat, többek között ő lett az egyik diák orvosi társaság első női elnöke. Később a szemészet felé fordult, elkötelezetten dolgozott a szegények egészségügyi ellátásáért.

Korai úttörője volt a lézeres szürke hályog műtéteknek, találmányaival nagyban hozzájárult a szemészeti kezelések fejlődéséhez.

Számos területen ő volt az első afro-amerikai nő, mind orvosi, mind tudományos viszonylatban. 2019. május 30-án hunyt el.

Képek: Wikimedia Commons és Getty Images