Nagyvárosi forgatag.

Az Avenida 9 de Julio nem éppen egy szokványos utca: az irányonként 9 sávos sugárút a világ legszélesebbje. Nem könnyű rajta átkelni, fürgének kell lenni, ha egy menetben szeretnénk az egyik oldalról a másikra eljutni, amikor zöldre vált a lámpa. A Buenos Airesben található utca neve Argentína függetlenségi napjára utal (1816. július 9.).

A sugárút szokatlan szélessége annak köszönhető, hogy átível egy egész várostömböt, ami 2 utca közötti távolság az argentin főváros sakktáblaszerű városképén. Az út mindkét irányban legfeljebb 7 sávos, de a széleken mindkét irányban párhuzamos, 2-3 sávos utak szegélyezik.

Avenida 9 de julio 1_DSC_0857

A sugárutat először 1888-ban tervezték meg, akkor még Ayohuma néven, de az utat sokáig ellenezték a földtulajdonosok és a lakók, így az munkálatok egészen 1935-ig nem kezdődtek el. Még a francia kormány is megtagadta a követség épültének lebontását, a helyi városvédők is ellene kampányoltak, mivel az épület egy építészeti remekmű. A kezdeti szakaszt végül 1937. július 9-én avatták fel, a fő szekciót pedig az 1960-as években fejezték be. A déli összeköttetés csak 1980 után készült el. 2013-ban avatták fel a város egyik Metrobus vonalát, amely a sugárút közepén halad át.

Buenos-Aires-Ave. 9-de-Julio

Az út mindkét irányban a metropolisz különleges részeit köti össze. Buenos Aires fő látnivalóinak némelyike az út mellett található, elsősorban az Obeliszket kell megemlíteni, amely a sugárút közepén emelkedik, de az eredeti francia nagykövetségi épület, Don Quijote szobra, a Kolumbusz színház és a Kommunikációs Minisztérium egykori épülete is felkereshető – utóbbi az egyetlen épület, amely magán a sugárúton helyezkedik el.

Avenida 9 de Julio

A rekord széles utat itt-ott zöldfelületek, parkok tarkítják.