110 felett.

Elképzelni is nehéz, hogy milyen szívósság és akaraterő kell ahhoz, hogy valaki 100 évet is megéljen. Hazánk legidősebb polgárai már bőven maguk mögött hagyták ezt a kerek évfordulót: Veronika néni 112 éves, Marika néni pedig decemberben fújt el 110 gyertyát a tortáján.

Zsilinszki Veronika a mai Szerbia területén található Kevevárán született 1908. február 4-én. Az akkoriban Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó településről már gyerekkorában Bács-Kiskun megyébe költözött a család. Veronika szobalányként dolgozott, egy fia született, de sosem volt házas, mára pedig egy unokával és két dédunokával büszkélkedhet.

Talán nem meglepő, hogy Veronika néni nem tétlenkedett sosem: még 100 évesen is kertészkedett, 110 évesen is újságot olvasott (szemüveg nélkül!) és érdeklődött a hírek iránt.

Fotó: www.wikia.org

Bár a hallása és a látása romlik, életkorához képest jó egészségnek örvend. A hosszú élet titkát abban látja, hogy mindig dolgozzunk valamin, sose lustálkodjunk. Jelenleg Bajaszentistvánon él szerető családja körében. Töretlen jókedv jellemzi, és még mindig rajong a finom csokiért és vörösborért.

Kerner Jánosné, Marika néni jelenleg Magyarország második legidősebb embere. Az 1909. december 23-án, a Somogy megyei Kazsok településen született asszony 5 éve a balatonfűzfői Támasz Idősek Otthonának lakója.

Fotó: Napló/Sági Ági

Marika néni aktív éveiben főként a vendéglátásban és a mezőgazdaságban dolgozott kétkezi munkásként Somogy, majd Baranya megyében, és csak nyugdíjasként költözött egyetlen lányához a Balaton közelébe. Marika néninek már ükunokái is vannak, nagy család veszi körbe. Az otthon dolgozói szerint véleményét ma sem rejti véka alá, rendkívül jó megfigyelő és kedveli a fanyar humort is. Marika néni vallásos életet él, a mai napig is rendszeresen imádkozik, valamint a Bibliát is lapozgatja. Több lakótársával is sokat beszélget a régi idők eseményeiről.