Papucs, reklám, retro.

A múzeum manapság már nem csak üvegtárlókat jelent, bronzkori pénzérmékkel. Rengeteg izgalmas kiállítás várja a látogatókat, érdemes kimozdulni, és felkeresni őket.

Három olyan programot ajánlunk, amelyek leginkább az 50 felettiek szívéhez állhatnak közel.

1. Mit vásárolt Jucika? Nők a szocialista reklámokban

A kiállítás a szocializmus időszakának (1947-1989) rekláméletét idézi meg, valamint az ebből kiolvasható női ideálkép, szerepkör változásait. A tárlat a reklám fejlődésének folyamatosságát és dinamikáját mutatja be, mindeközben feltárulnak a szocialista kereskedelmi plakátok készítésének „kulisszatitkai”, felcsendülnek a mozgóképes hirdetések közismert szlogenjei és dalai. A szocialista reklámtörténet általános ismertetésén túlmenően a kiállítás tárgyalja azt is, hogy mindebben milyen szerep jutott a nőknek az egyes időszakokban, és a nőket ábrázoló reklámok milyen társadalmi szerepek lenyomatai. A látogatók választ kapnak arra, hogy „mi mindent vásárolt Jucika”, Pusztai Pál grafikusnak a Ludas Matyiban több évtizeden át megjelentetett figurája, az akkori modern nő karikatúrája.

Kép: www.facebook.com/mkvmuzeum

Ebben az időszakban a reklámtevékenység ugyanolyan tervszerű állami irányítás alá esett, mint a hátterében meghúzódó ipar és kereskedelem, melyek nem a szabad piaci verseny keretei között működtek. A szocialista reklám fő küldetése az volt, hogy általa az állam hatást gyakoroljon az állampolgárok fogyasztási magatartására, keresletet támasszon a felhalmozott árucikkekre, ugyanakkor tompítsa az egyes iparcikkek iránti hiányérzetet, és nem utolsó sorban pontos tájékoztatást és felvilágosítást adjon, elősegítve így a tudatos, önmaga és környezete iránt felelősséget vállaló szocialista társadalom kialakítását.

A nők nemcsak a reklámok eszközei, hanem elsőszámú célcsoportjai voltak, a különböző termékek legfőbb vásárlói és a lassan kialakuló fogyasztói magatartás terjesztői. Közreműködésükkel alakult ki a magyar társadalom széles rétegei körében, az élet minden területén, az a városi életmód, mely korábban csak egy szűkebb kör életét jellemezte.

A kiállításon plakátokat, kisplakátokat, aprónyomtatványokat, az egyes évtizedekre jellemző árucikkeket mutatnak be. Egy propagandakirakat és egy háztartási gép kirakat mellett a 70-es évek nappalijába is bepillanthatunk.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 1036 Budapest, Korona tér 1.
A kiállítás 2018. november 4-ig látható. A múzeum nyitva k-v 10-18 óráig, hétfőn zárva.
Jegyárak: felnőtt 1000 Ft, nyugdíjas 500 Ft, 70 éves kor felett ingyenes.
Weboldal: mkvm.hu

2. Páratlanok – A szegedi papucs története

A legendás szegedi papucsról nyílt kiállítás Szegeden. Nem véletlen a cím: az ikonikus papucsok ugyanis páratlannak készültek, két ugyanolyan papucsot vásárolt meg a menyecske, majd hordás közben derült ki, melyikből lesz a bal lábas, melyikből a jobb lábas papucs.

A tárlaton kiderül, miért is voltak a lábbelik páratlanok, hogyan hordták őket, milyen szokások kapcsolódtak hozzájuk és szakmai titkokra is fény derül. Megismerkedhetünk a törökpapuccsal, a selyömpapuccsal, a pillangós papuccsal és a jegypapuccsal is. Bemutatnak egy papucskészítő műhelyt, a látogató hölgyek pedig maguk is papucsot és népi viseletet ölthetnek., kipróbálhatják, hogy milyen lehetett a legendás lábbeliben járni.

Felvették a szegedi papucs készítésének és viselésének élő hagyományát a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe…

Közzétette: Móra Ferenc Múzeum – 2018. szeptember 19., szerda

Móra Ferenc Múzeum, Szeged Roosevelt tér 1-3.
A kiállítás 2018. december 31-ig látható. Nyitva minden nap 10-18 óráig.
Jegyárak: felnőtt 1990 Ft, nyugdíjas 1390 Ft, 70 év felett ingyenes.
Weboldal: moramuzeum.hu/paratlanok

3. 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás – mindennapi élet a Kádár-korban

Egy magángyűjteményből származik a kiállítás alapja: Dalnoky Ferenc, dízelmozdony-szerelő értékes korabeli tárgyai dobogtatják meg a szívünket a termeket járva. Bizonyára sokan felismerik a brigádzászlókat, írógépeket, mozgalmi jelvényeket, takarékbélyegeket, a gyerekkori játékokat, bakelitlemezeket. A 3 terembe rendeződő anyagban a munka, a pihenés és a szórakozás eszközeit láthatjuk viszont. Külön érdekessége a kiállításnak, hogy egyes retro játékokat, tárgyakat meg lehet vásárolni a múzeumban.

Fotó: www.bocskaimuzeum.hu

Bocskai István Múzeum, Hajdúszoboszló Bocskai u. 12.
Nyitva k-v 10-18 óráig, nov. 1-től 10-16 óráig.
Jegyárak: felnőtt 1200 Ft, nyugdíjasoknak 600 Ft, 70 év felett ingyenes.
Weboldal: www.bocskaimuzeum.hu

Fotó: www.bocskaimuzeum.hu