Tényleg segíthet.

A floridai Punta Gorda városában különös közkutat találunk. A turisták és a helyiek már több mint száz éve isszák vizét, sőt akadnak, akik több ezer kilométert vezetnek azért, hogy ezt megtegyék. Ők ugyanis erősen hisznek benne, hogy a zölddel csempézett alapon álló csap a Fiatalság forrása, amit Juan Ponce de León keresett, amikor Floridába érkezett a 16. században.

A beton oszlopot 1926-ban építették, de a helybeliek azt állítják, hogy 1894 óta létezik a kút. A legnépszerűbb időszakában az artézi kút annyira sok látogatót vonzott, hogy 6 havonta cserélni kellett a csapját, azonban 30 évvel ezelőtt a város megpróbálta bezáratni, mivel a vizéről kiderült, hogy radioaktív rádiumot és ként tartalmaz, ami miatt záptojás szaggal bír. Az emberek viszont kitartottak és fittyet hánytak a veszélyre.

Fountain of Youth - Punta Gorda Spigot

Napjainkban a kúton már egy tábla figyelmeztet arra, hogy hogy csak saját felelősségre igyuk a vizet a radioaktivitás miatt.

A mitikus Fiatalság forrásának legendáját valamiért Juan Ponce de León spanyol felfedezővel hozták összefüggésbe, noha ezekből az időkből semmilyen dokumentum, még León levelei sem említik a kutat. Floridában tucatnyi vízforrás állítja magáról, hogy a ‘fiatalság forrása’ és a varázserejű vize képes visszafordítani az öregedési folyamatokat és kúrálni a betegségeket.

Ez a kút azonban azért is különös, mert tényleg meghosszabbíthatja az ivók életét. Hogyan? Úgy, hogy a víz egy másik nagyon fontos ásványi anyagot tartalmaz, a magnéziumot.

A magnézium a kalcium után a második legfontosabb ásványi anyag a szervezetben, segít az izmok működtetésében, szabályozza a vérnyomást, azonban az amerikaiak 80%-ának hiánya van magnéziumból és vélhetően a világ más részein sem jobb a helyzet.