Inspiráló példaképek.

2020 az az év, amikor 100. évfordulóját ünnepeljük az amerikai nők választójogának (hazánkban 1918 óta szavazhatnak a nők). A tengerentúli mozgalom egyik fontos vezetője volt Susan B. Anthony, aki egész élete során elszántan harcolt a nők jogaiért és egyéb fontos ügyekért. Noha ő maga már nem élte meg azt, hogy a nők is szavazati jogot kaptak, a letartóztatásokból neki is kjutott, amikor egyszer megpróbált nőként szavazni. Most a Mattel róla mintázta az egyik babáját a Barbie inspiráló nők sorozatában.

Az elmúlt években a Mattel számos úton fejezte ki elismerését és tiszteletét azon nők és lányok felé, akik inspirálják a világot. Készült már baba Ella Fitzgeraldról, Billy Jean Kingről, Rosa Parksról, Frida Kahlóról. A sztereotípiákat ledöntő, falat áttörő figurák azt üzenik, hogy bizony a nők között is szép számmal akadnak hősök, forradalmárok, követendő példaképek.

Erőteljes és fantasztikus döntés volt most Susan B. Anthony-ról babát mintázni. A lány vallásos családba érkezett, a női jogok mellett pedig a szüfrazsett Elizabeth Cady Stanton barátsága nyomán kötelezte el magát. 1872-ben letartóztatták illegális voksolásért, később személye megkerülhetetlenné vált a női mozgalmak tekintetében. Sírját ma is számos ‘I voted’ (Szavaztam) feliratú matrica díszíti.