Négylábú terapeuták.

A Floridai Atlantic Egyetem kutatói egy tanulmány során arra jutottak, hogy a robotállatok segíthetnek az Alzheimer kórban vagy a hozzá kapcsolódó demenciában szenvedőknek, csökkentve a stresszt és az egyéb tüneteket anékül, hogy az állattartás felelősségét rájuk hárítanák.

Nem is gondolnánk, hogy egy mozgó, bundás kis macska vagy kutya mekkora jelentőséggel bír, de a dolog működik: érzelmi választ vált ki és kognitív javulást eredményez a pácienseknél.

A tanulmány során a kutatók robotmacskákat párosítottak 12 egyénnel, akik Alzheimer-kórban és a hozzákapcsolódó demenciában szenvedtek. Minden egyes beteg egy cicát kapott, akit elnevezhetett. Tudtak róla, hogy nem élő, hanem robotállatot kaptak, vele 12 héten át kétszer egy héten 30 percet töltöttek.

A kutató megfigyelték, hogy a betegek nevettek és beszéltek a robotállattal. A cica válaszolni is képes volt, például dorombolt a simogatásra. A betegek pedig, noha tudták, hogy egy robotot tartanak a kezükben, mégis teljes figyelmükkel az állatra koncentráltak.

A tudósok 3 különböző hangulati és viselkedési skála segítségével értékelték az eredményeket és úgy találták, hogy minden résztvevő hangulati pontszáma javult. A gondolkodási képességeket vizsgálva a szakemberek enyhe vagy közepes javulást tapasztaltak a számítások/figyelem terén és a beszéd területén is. Az eredmények a pozitív hangulat és a mentális állapot pontszámai közötti összefüggést mutatták.

Miközben javult a vizsgált személyek hangulata, viselkedése és mentális élessége, az állatok arra is alternatív lehetőséget nyújtottak, hogy a betegek kifejezzék magukat, így a családtagok és a gondozók is közelebb kerülhettek hozzájuk és az ő életminőségük is javult.

Ez a megoldás persze nem helyettesíti a valódi kapcsolatokat, az értő és törődő gondoskodást. Nem mindenki profitál egy robotállatból, hiszen lehetnek olyanok is, akik nem kedvelik a négylábúakat, vagy rossz múltbeli tapasztalatuk van velük.

A tanulmány nemrég jelent meg online (Issues in Mental Health Nursing).

Kiemelt kép: Florida Atlantic University