Nem is beszélni kell annyira róla, mint inkább csinálni.

De van pár dolog, amit mégis érdemes megemlíteni. Az idő múlásával megváltoznak a dolgok, más válik fontossá. Mindenki változik, élete regénye egyre hosszabb, egyre több örömöt, bánatot tud maga mögött. Átértékelődnek a dolgok, megváltozik a test, de a szenvedélyről azért nem kell lemondani.

Amíg a fiatalság általában magával hordozza a hedonista mohóságot, az évek finomítanak az élvezetek habzsolásán. A tapasztalt, érett kifinomult nemiséget nem pótolhatja az ifjonti hév, az intimitás magasabb fokához bizony meg kell érni, amihez idő kell.

Férfiaknál és nőknél egyaránt csökken a libidó a változókor derekán, de nem veszik el, ha életben tartjuk.

A menopauza idején a nők felülnek a hormonok hullámvasútjára, ami fizikailag sem mindig egy leányálom, de jó hír lehet, hogy az idő múlásával az orgazmuskészség nőhet. Kellő toleranciával és érzelmi intimitással ennek a helyzetnek is meg lehet találni a jó oldalát. Az uraknál is szépen fokozatosan csökkenni kezd a tesztoszteron szintje, ami talán ritkít az alkalmakon, viszont sokkal intenzívebbé teszi az élményt. Nem mellesleg pedig a prosztata egészségének megőrzésében is segíthet a rendszeres nemi élet.

Számos gyógyszer, betegség, problémák vehetik el az ember érdeklődését a témától, mégis fontos életben tartani a lángot. Fizikailag is és lelkileg is hozzásegíthet, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Rég volt már, hogyan hozzuk vissza?

Hangulatfény, csinosabb ruha, finom, de nem nehéz étel, ölelés, jó beszélgetések, derű, nosztalgia, spontaneitás, jó modor, higiénia, ápoltság, humor, tolerancia, megértés, elfogadás. Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy el tudjunk indulni a közös élmény felé, de egy jó síkosító, némi intelligencia és egy kis lassítás a tempón is sokat segíthet. A jó kommunikáció nagyon fontos! Merjünk beszélni a kedvesünkkel a félelmeinkről, örömeinkről, vágyainkról!

Bizonyos kor fölött már csökken a nyomás, az ember idővel rájön, hogy ez nem versenysport. A minőség számít, nem a mennyiség. Nem kell már végigmenni egy este alatt a Káma-szútrán, az örömszerzés és az érzelmi szálak megerősítése a cél. Nincs annyi gátlás, fel lehet fedezni úgy igazán magunkat és a másikat is.

Önfeledtebb lehet az élmény, hogy ha már nem kell aggódni a nem kívánt terhesség, vagy betegségek miatt. Nem kell azon aggódni, hogy ki nyit ránk, ha már csak kettesben vagyunk. Nem kell már annyit rohanni és jobb esetben a munka sem köti már le minden időnket és energiánkat. Megadhatjuk a módját, rászánhatjuk az időt.

Most gondolkodj el egy pillanatra! Mikor volt utoljára? Mit tettél azóta, hogy legyen? Az elhidegülés ellen tenni kell, nincs más út! Ahogy a növényeinket öntözzük, hogy kihajtsanak, úgy a lelkünkkel és a testünkkel is foglalkozni kell, hogy megmaradjon a szexuális életünk.