Akár egy tálcába, az erkélyen.

Mindnyájan tapasztaljuk, hogy egyre kevesebb a fecske, fecskefajaink hazai állománya több mint felére esett vissza az elmúlt két évtizedben.

A számtalan ok egyike az, hogy a csapadékhiány, a háztáji állattartás eltűnése, az utcai vízcsapok megszüntetése megnehezíti molnár-és füstifecskéink fészeképítését.

A füsti-és molnárfecskéink fészkeinek anyaga az út pora, ami kellő mennyiségű vizet kapva sárrá válik. Az aszályos nyarak miatt eltűntek az útszéli pocsolyák, másrészt viszont mindent lekövezünk, lebetonozunk.  Nincsenek jószágitatók, sem kék kutak, amelyek alatt megáll némi víz.

Éppen ezért nagyon fontos, mi is segítsük a madarakat: sárgyűjtő helyeket mi magunk is készíthetünk, akár még egy erkélyen is! A műfészkek mellé is szükséges sárgyűjtőhelyeket létesíteni, mert anélkül a „szerkezetkész” lakásokat nem tudják beköltözésre alkalmassá tenné fecskéink. A sárgyűjtőhelyek nem csak a fecskék, de a környék más állatai számára is fontos ivó- és fürdőhelyek, ezért ezek eltűnése a települési állatvilág egésze számára kedvezőtlen.

A kertben egyszerűen létre tudunk hozni mi egy egy-két négyzetméternyi sárgyűjtő helyet.

Először  ásóval vagy kapával tisztítsuk meg a fűtől a talajt, majd ássunk egy sekély, fél ásónyomnyi mélységű gödröt, amit béleljünk ki műanyag fóliával. Ez megakadályozza a víz elszivárgását, segíti a sárgyűjtőhely kevesebb munkával való nedvesen tartását. Ha ezzel megvagyunk, a kiásott föld nagyobb göröngyeit ásóval vagy lapáttal aprítsuk fel, a gyökereket, ágakat, köveket szedegessük ki, majd a „finomított” talajt lapátoljuk vissza a fóliára. Belocsolás előtt simítsuk el a földet úgy, hogy kissé a gödör belseje felé lejtsen. Különösen füstifecskés területen érdemes a sárba száraz füvet keverni, a madarak a nedvességtől felpuhult szálakat kötőanyagként beépítik a sárgombócok közé. Ha lehetőségünk van rá, agyagos földet használjunk, mert ez még jobb tapadást biztosít. A helyet akár naponta is be kell locsolnunk, egy vödör vízzel vagy slaggal.

Panel- és irodaházakban, lakótelepeken, betonos udvarokban, a fecske sárgyűjtőhelyet 40-50 cm átmérőjű kerek, vagy 100×50 cm-es műanyag virágalátét tálcákba készíthetjük el.

A kellően finom földet egyszerűen szórjuk bele, simítsuk el, majd öntözzük mindaddig, amíg meg nem áll rajta a víz. A tálcás sárgyűjtőt hagyhatjuk a földön, de erkélyen, teraszon kis asztalra vagy párkányra téve kínálhatjuk fel a fecskéknek.

Forrás: mme.hu