A lombkorona alatt nyugszom.

Akár akarunk róla beszélni, akár nem: az elkerülhetetlen előbb-utóbb mindenkit utolér. Csak az USA-ban 75 millióra becsülik azok számát, akik 2024 és 2042 között érik el a 78. életévüket, ami jelenleg a várható élettartamukat jelzi. Mindeközben a temetők túlzsúfoltak, az életre szánt tereink pedig egyre szűkülnek.

Sandy Gibson, a ’Better Place Forests’ (kb. ’Az Erdők jobb helyek’) alapítója saját, személyes élménye alapján döntött arról, hogy ő nem ilyen helyen szeretne nyugodni.

A szülei sírját látogatta meg egy zsúfolt és zajos torontói temetőben, amikor megérett benne az elhatározás, hogy valami mást keressen. A cége erdős területeket vásárol fel, ezeket oltalom alá helyezteti, majd itt, a fák lábánál kínál nyughelyet az érdeklődők számára.

Ezek az erdők Amerika első természetvédelmi, emlékőrző erdejei. Ezekben a rengetegekben nem folyik fakitermelés, a nem meghatározott időre szóló védelem garantálja, hogy a családok egy privát fa és nyughely előnyeit élvezhessék.

Sokan akkor jutnak az elhatározásra, amikor kilátogatnak egy temetőbe, szeretteik sírjához. Zsivaj, túl sok ember, tülekedés – ezek a helyek nem mondhatók nyugodtnak, meghittnek.

Jelenleg két ilyen emlékerdő működik az USA-ban, mindkettő Kaliforniában: az egyik az óceánra néz, a másik pedig a hegyek között bújik meg.

Annak, aki itt szeretne nyugodni, választási lehetősége van: kijelölhet egy fát.

Ez lehet például egy óriás tengerparti mamutfenyő, amerikai duglászfenyő vagy kaliforniai szamócafa is. Az ügyfelek az erdőben sétálva keresik meg azt a fát, amelyik „beszél hozzájuk”, megszólítja őket. A szalaggal megjelölt fák közül lehet választani – ha valaki megtalálja a sajátját, a szalag lekerül róla.

A ceremónia jelenleg legkevesebb 3000 dollárba kerül (azok számára, akik egy fiatal fácskát választanak), és egészen 30 000 dollárig kúszhat fel az ár (az idős mamutfenyők esetében). Van lehetőség közös sírban is nyugodni, ezt 970 dollárért lehet megváltani (egy ún. közösségi fa földjébe kerülhetünk ezáltal). Mindenkinek más az igénye: van, aki egy távoli, elszigetelten álló, magányos fát szemel ki, mások halálukban is a közösség részének szeretnék érezni magukat.

Amikor elérkezik az idő, a hamvakat földdel, vízzel és növényi tápanyagokkal elkeverve szétterítik a kiválasztott fa gyökereinél előkészített sírgödörben. Egyúttal a fatörzsnél kis, kerek sírfeliratot is elhelyeznek.

Extra díjért digitális emlékvideót is készíttethetünk, amelyet akár az elhunyt hozzátartozóival, barátaival is megoszthatunk.

A Better Place Forests nem az első zöld vagy természetes módszer a temetkezési szolgáltatások terén.

Egyre több alternatíváról hallani a jégben úszó urnától kezdve a biológiailag lebomló tartókig. Sorra dőlnek le a tabuk, az emberek kezdenek ráébredni arra, hogy igenis nagyon fontos környezetbarát megoldásokat keresni a hagyományos eljárások helyett. Nem lehet szemet hunyni afelett, hogy mennyi zöldterülettel lehetne több, ha nem betonnal, kövekkel fedett sírkertjeink lennének, hogy mennyire káros kemikáliák kerülnek a talajba a balzsamozás, tartósítás során.

A temetkezésnek ez a módja nem csak meghitt, de ráadásul az erdőket, a fákat óvó intézkedés is egyben. Egyszerre vigyázza az elhunyt emlékét és őrzi meg a növényzetet a jövő generációi számára.

Fotó: www.betterplaceforests.com