Beszéljünk a környezetbarát elmúlásról!

Luke Perry színészt, aki 2019. március 4-én kapott halálos stroke-ot egy különleges gombaruhában helyezték örök nyugalomra. A hírt az 52 éves korában elhunyt Perry lánya osztotta meg a nyilvánossággal.

Sophie hangsúlyozta, hogy az öko-barát temetés édesapja egyik utolsó kívánsága volt. Azt mondja, ezentúl ő is másként fog a csodálatos élővilág teremtményeire, a gombákra tekinteni.

A nem mindennapi ruhát egy Coeio nevű cég készíti, a vállalkozást Jae Rhim Lee alapította. A kézzel készült, teljesen természetes anyagokból álló, biológiailag lebomló ruha beépített biomixet tartalmaz, amely gombákból és más mikroorganizmusokból áll. Ezek 3 fő tevékenységet fejtenek ki: (1) segédkeznek a lebontásban, (2) semlegesítik a testben található méreganyagokat, (3) a felszabaduló tápanyagot a növények gyökeréhez szállítják.

A gombák olyan enzimeket bocsájtanak ki, amelyek segítenek a különféle anyagokat lebontani.

Az emberi test magas koncentrációban tartalmaz mindenféle méreganyagokat, többek közt növényvédőszereket,  nehézfémeket, égésgátlókat, száraz tisztítószereket, stb. A becslések szerint egy átlagos egyén kb. 219 féle kemikáliát „rejt” a szervezetében, ezért van szükség a gombákra, hogy segítsenek mindezt lebontani és a környező talajt megtisztítani.

A gombaruhával kiváltható a hamvasztás, amely során gázok szabadulnak fel, és nincs szükség koporsóra sem (helyettesíthető zöldebb megoldással, anyaggal). A temetkezési mélység ezesetben 120 cm.

Nehéz dolog az elmúlásról beszélni, és még tabutémának számít az öko-zöld temetés is. Ezért is úttörő, hogy Luke Perry lánya most a nyilvánossággal is megosztotta édesapja temetésének részleteit.

Fotó: Sergei ~ 5of7/Wikimedia Commons és coeio.com