Nem kell feltétlen szélsőséges hideg ahhoz, hogy az embert elérje a hipotermia.

Ha belegondolunk abba, hogy a fűtetlen, vagy csak kevéssé fűtött házakban is halnak meg emberek, míg jakutföldön a mínuszokban is élnek, az számít igazán, hogy mennyi időt töltünk, mennyire hidegben, és milyen ruházatban.

Az emberi szervezet egészséges hőmérséklete 36 és 37 °C között van, aminek csökkenések a mértékével egyenes arányban egyre veszélyesebbé válik a kihűlés.

1-2 fokos hőveszteségnél elkezdünk fázni, remegni. Ilyenkor összeszűkülnek a bőr alatti vérerek, növekszik a pulzus, a vérkeringésünk a belső szerveinkre kezd fókuszálni, és izmaink apró összehúzódásaival elkezdünk hőt termelni, hogy ne hűljünk ki. Ez elég fárasztó a test számára, így hamar kimerül, ha továbbra is hidegben marad. 35 °C testhőmérsékletnél már elég rosszul érezzük magunkat, a reszketést idővel felváltja a bágyadtság, álmosság. Ha további fokokat csökken a testhőmérséklet, az agy is egyre nehézkesebben dolgozik, elkezd megzavarodni. A hipotermia egy bizonyos szakaszán már megjelenik az amnézia, és az érzéki csalódás is. Ilyenkor az ember már úgy érzi, hogy a testrészeit melegség, forróság önti el, így elkezd vetkőzni, ezért szoktak kevés ruhában megtalálni fagyhalált halt embereket. 27-30 fok közötti belső hőmérsékletnél kitágulnak a pupillák, leesik a vércukorszint, majd a keringési rendszer leállása, vagy kamrafibrilláció miatt bekövetkezik a halál legkésőbb, ha a test eléri a 14 fokot, onnan nincs már visszaút.

Hogyan lehet megelőzni?

Ebben az esetben a ruha teszi az embert (és a fűtés). Ha kellően fel vagyunk öltözve, akkor még a szélsőséges hideget is képesek vagyunk elviselni. Fontos a réteges, jól szellőző, de mégis meleg ruházat. Kerülni kell az izzadást, és elegendő mennyiségű és minőségű folyadékot és táplálékot kell magunkhoz venni, hogy gondoskodjunk a testünk szükséges energiaellátásáról, ami gondoskodik a szervezet hőháztartásáról.

Ha felmerül a gyanú, hogy valaki kihűlőben van, vagy ki is hűlt, a fokozatos egyenletes melegítés és a mentők értesítése szükséges! A puha meleg takaró, vagy a hővisszaverő fólia alkalmas a segítségre, a dörzsölgetés, vagy forró vízbe ültetés nem! Valaki meleg ölelése és langyos, cukrot ital itatása enyhébb esetben sokat használ.

Az alkohol nem segít!

Sokan tartják melegítő italnak rettentő tévesen! Kitágítja az ereket és tompítja a hidegérzetet átmenetileg, de többet árt, mint használ. Ugyan a fogyasztó úgy érzi egy rövid ideig, hogy nem is fázik, de eközben a belső szervei egyre gyorsabban kezdenek kihűlni, csak kevésbé vesz tudomást róla.

Forrás: wikipedia