A saját kezűleg is gyűjthető finomságok listáját a tavaszi kucsmagomba is gazdagítja.

Ismertsége megoszlik, valahol szinte alig ismerik, míg máshol, például Sepsikőröspatakon külön kifejezés is van a szedésére, méghozzá a suskázás.

Tavasszal nemcsak a friss zöldségek szezonja indul, hanem megjelennek az erdőn-mezőn gyűjtött finomságok is. A már viszonylag jól ismert és divatos medvehagyma mellett a kucsmagomba is igazi tavaszi különlegességnek számít, bár nem található meg olyan tömegben, mint a medvehagyma. Ha valaki nem biztos magában, akár piacról is beszerezheti, hiszen ott gyűjtött gombát árulni csak előzetes szakellenőri minősítés után és folyamatos felügyelet mellett szabad. Mindemellett – a biztonság kedvéért – vásárláskor ellenőrizzük a gomba mellé kötelezően kihelyezett szakellenőri igazolást!

A kucsmagomba a süveg (kucsmagombáknál nem kalap!) báránybőr kucsmára emlékeztető kinézetéről kapta a nevét. A süveg gyűrött vagy méhsejtszerű, az üreges tönkkel részben vagy egészben összenőtt.

Bár hivatalosan kucsmagombának hívják, tájegységenként más elnevezésekkel is találkozni:

Szentgyörgygomba (Csík, Kászon), faszkagomba (Felcsík), faszkógomba (a leggyakrabban használt Csíkban, Gyergyóban, Gyimesben), cigányfaszú gomba (Udvarhelyszék), péterfaszú gomba (Háromszék), sapkagomba (Csík), suskagomba (Háromszék), süveggomba (Csík, Gyergyó, Háromszék, Udvarhelyszék), kalapgomba (Csík, Gyimes) péterkegomba (Gorzafalva), barázdásgomba (Zala megye), bercsog és bercsoggomba (Moldva), bircsog és bircsoggomba (Moldva), csipke hercsók (Moldva), csömörgomba (Ipoly mente), csücsülécgomba (Hétfalu), fehér bercsog (Moldva), fekete bercsog (Moldva), gucsmagomba (Felső-Szigetköz), kalapgomba (Felső-Szigetköz), kalapsömörcsög (Felső-Szigetköz), morzsagomba (Hajdúság) , nyárfagomba (Kolozs megye), papsapkagomba (Kárpátalja), péterkegomba s péterke (Moldva), péterpetügomba (Moldva), pulykagomba (? Szilágyság), püspökgomba (Őrség), sombercsog (Moldva), sömörcög (Balatonmellék), subagomba (Felső-Szigetköz), susujka, illetve susujkagomba (Zempléni-hegység), süvegesgomba (Palócföld), szemö(r)csegomba (Tolna megye), szen(t)györgyi gomba (Moldva), szentpéteri gomba (Moldva), szömörcse (Mátra vidéke), szömörce (Ormánság), szömörcsög s szömörcsöggomba (Zala megye), szömörcsökgomba (Ormánság), szömörcsök (Baranya, Őrség, Vas megye, Zselic).

A sok különböző név mind ugyanazt az ízletes gombát takarja, ami a világpiacon is igazi keresett különlegességnek számít. Szedésüket megkönnyíti jellegzetes külsejük és az, hogy a kucsmagombák között nincs mérgező fajta. Székelyföldön leginkább a cseh kucsmagombát (Ptychoverpa bohemica), nyúlánk kucsmagombát (Morchella elata), ízletes kucsmagombát (Morchella esculenta) szedik és fogyasztják.

Elkészítésénél fontos, hogy legalább 20 percig kell sütni vagy főzni, mert nyersen gyomorpanaszokat okozhat. De erre odafigyelve nagyon sokféle finomságot lehet belőle készíteni. Tokánynak, paprikásnak, levesbe, rántottába, megtöltve, vagy medvehagymával is kiváló fogás lehet belőle!

Leggyakrabban talán a cseh kucsmagombával lehet találkozni, ami már márciustól terem lomberdőkben, nyarasokban. Áprilisban jelenik meg bokros, erdős élőhelyén az “igazi”, az ízletes kucsmagomba, valamint a hegyes kucsmagomba, amelyek sajnos kevésbé gyakoriak, viszont finomabb ízűek. A felületes szemlélő a kucsmagombát könnyen összetévesztheti a szintén április-májusban megjelenő, mérgező papsapkagomba (pl. homoki és vörösbarna papsapkagomba) fajokkal, ezért a gyűjtött gombát mindig meg kell nézetni gomba-szakellenőrrel! Az ellenőrök listáját itt találod.

A kucsmagomba sokféleképpen elkészíthető, akár egyszerű tejszínes-kéksajtos mártással vagy medvehagymával, akár félbevágva és megtöltve (recept itt!), mindenképpen különleges finomságot varázsolhatunk az asztalra.

A kucsmagomba elkészítésénél ügyeljünk tehát arra, hogy alaposan (minimum 20 percig) süssük vagy főzzük meg, mert nyersen fogyasztva gyomorpanaszokat okozhat.

Akinek módja van rá, egyszer mindenképpen kóstolja meg!

Forrás: hargitakiado.ro, portal.nebih.gov.hu