Szemünk világa.

Hazánkban mintegy 5 millió ember szorulna valamilyen szemüvegre, azonban a társadalombiztosító meglehetősen szűkmarkúan bánik a látásjavító eszközök támogatásával.

6 dioptria alatt nem jár semmi

2010 óta ugyanis az Egészségügyi Minisztérium rendelete alapján a +- 6.00 dioptria alatti szemüveglencsék, illetve kontaktlencsék vásárlásához egyetlen fillér támogatás sem jár az egészségbiztosítótól.

Ez a változás az emberek kb. 90%-át érinti. Joggal tartanak az optikusok attól, hogy ők a bevásárlóközpontokban is kapható, olcsó olvasószemüvegeket fogják inkább megvenni pár ezer Ft-ért. Ezek a tömegcikke látszólag megoldást jelentenek, miközben beláthatatlan és visszafordíthatatlan károkat okozhatnak szemük világában. A szakszerűtlen, sokszor silány minőségű szemüvegek többet árthatnak, mint használnak.

A 6 dioptria feletti támogatás ráadásul termékalapú, azaz az OEP meghatározott termékeket támogat, nem az általunk választott szemüveg finanszírozásához járul hozzá.

Mentőöv 1: munkához szükséges szemüveg támogatása

Sokan nem is tudják, de ha valaki például napi négy óránál többet dolgozik számítógép előtt, akkor a szemüvegét adómentes egészségügyi juttatásként átvállalhatja a munkáltató is. A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet rendelkezik. Az EüM rendelet 6. §-a szerint, ha szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, akkor a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éles látást biztosító szemüveggel. Ennek a költségei a munkavállalóra nem terhelhetők.

Tehát csak a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges szemüvegkeret költségei azok, amelyeket a munkáltató megtéríthet. Ha viszont egyébként is szemüvegre szorulunk, az nem tartozik ide. Fontos tudni, hogy a képernyős munkakör: olyan munkakör, amely a munkavállaló napi munkaidejéből legalább négy órában képernyős munkahelyen képernyős eszköz használatát igényli, ideértve a képernyő figyelésével végzett munkát is.

A védőeszközt a munkáltatónak ingyenesen kell biztosítania a dolgozó számára. A védőeszköz személyes használatra szolgál, ún. kihordási ideje nincs.  A munkáltató karbantartás, tisztítás, javítás vagy csere útján köteles gondoskodni arról, hogy a védőeszköz használható, valamint megfelelő higiénés állapotban legyen.

Mentőöv 2: Önkormányzati támogatás

Szintén kevesek által ismert, hogy 2015. március 1-től a szociális segélyezési rendszer jelentősen átalakult és az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek arról, milyen élethelyzetekben nyújtanak települési támogatást. A támogatás mértékét az egyes önkormányzatok büdzséje határozza meg. A települési támogatások skálája rendkívül széles, de kaphatunk akár gyógyszertámogatást, jövedelempótló rendszeres támogatást, életkortól függő egyszeri támogatást is.

Érdemes tehát érdeklődnünk az önkormányzatnál arról, hogy nálunk milyen támogatási lehetőségek vannak, azok milyen feltételekkel vehetők igénybe. A támogatások egyébként alanyi jogon kérhetőek, azonban abban az estben, ha mi gondoskodunk egy nyugdíjas eltartásáról, vagy ápolásáról, akkor akár ezen a címen is igénybe vehetjük a hozzájárulást.

Az egyszeri támogatások összege általában 5-10 ezer forint körül mozog.

Ügyeljünk a látásunkra

Legyünk résen, az optikák, szalonok gyakran szerveznek akciókat, ingyenes vizsgálatokat, tanácsadó napokat. A szemüvegkeretek általában 8 ezer Ft-nál kezdődnek, egy lencse ára nagyjából 3 ezer Ft-nál indul. Tájékozódjunk, használjuk ki a lehetőségeket. Az alábbi honlapon juthatunk bővebb információhoz: latasellenorzes.hu