Már 4 kardioösvény várja a szív-, érrendszeri- és cukorbetegeket országszerte.

Elméletben mindenki tudja, hogy az erdőben mozogni egészséges, de bizonyos kor felett már nehezebben szánjuk rá magunkat egy kis túrára. Különösen óvatosak vagyunk, ha probléma van a vérnyomásunkkal, cukorbetegként éljük a napjainkat, vagy szív és érrendszeri betegségben szenvedünk. Pedig az orvosok határozottan állítják, hogy ezekkel az egészségügyi gondokkal is lehet mozogni, sőt, ilyenkor még fontosabb lenne az aktív életmód.

Szerencsére létezik egy olyan kezdeményezés, amely segít megtenni az első lépést: már 4 helyen kirándulhatunk szívbarát tanösvényeken.

3 budapesti és egy miskolci túraútvonal várja, hogy elinduljunk. Nem csak képletesen fogják a kezünket, de ha szükséges, akkor a valóságban is kísérnek – rendszeresen tartanak ugyanis gyógytornászok által vezetett túrákat a stílusosan szívjelzéssel ellátott útvonalakon. A Budapesti Szent Ferenc Kórház jóvoltából és együttműködésével megvalósult a kardioösvény nem titkolt célja, hogy javítson a szomorú statisztikákon, amelyek szerint ma Magyarországon minden negyedik ember meghal a szívinfarktusát követő első évben.

Az erdei utak mentén pulzusmérő pontokat jelöltek ki, továbbá igény szerint teleszkópos túrabotot, pulzusmérő karórát és szívritmusmérőt bocsátanak a látogatók rendelkezésére.

Ha valaki végiggyalogol az útvonalakon, akkor a szervezete működését, reakcióit is figyelmemmel kísérheti mozgásterhelés alatt. Lehetőségünk van űrlapon, a honlapon vagy applikáción keresztül rögzíteni a mért adatokat, amelyeket aztán orvosok értékelnek ki kérésünkre. Amennyiben eltérést találnak, jelzik felénk – hiszen az ösvényeket az egészségesek is bátran használhatják megelőzésre! A 2015 nyarán, a Hárs-hegyen átadott első szívösvény az orvosok segítségére volt 4 koszorúérfestés vizsgálatra kiszűrt és további 19, később kezelésre küldött páciens diagnózisának felállításában.

Egy kutatás szerint a hatvanéves kor felettiek körében az átlagos tempójú séta 46%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az ebből következő halálesetek kockázatát, míg a gyors iram esetében (amikor már kiizzadunk, valóban elfáradunk) ez a szám 53%.

Budapesti tanösvények:

1. Hárshegyi tanösvény

Szent Ferenc Kórház, Széher út 73.

Az elsőként átadott ösvényen egy hosszabb (5,1 km) és egy rövidebb (2,7 km) túra közül választhatunk.

Vezetett túrák minden kedden indulnak. Találkozó reggel 9 órakor a kórház III. emeleti kerékpártermében, kivéve, ha a túra Normafáról indul. Tájékoztatás: (061/392-82-44), részvételi szándék jelzése: szentferencgyogytornaszok@gmail.com

Páratlan héten hosszabb táv (5,1 km), páros héten rövidebb táv (2,7 km) szerepel a programban.

További információ: www.szentferenckorhaz.hu

Kép: www.szentferenckorhaz.hu

2. Normafa tanösvény

Normafa, 21-es buszmegálló

A Normafánál kialakított tanösvényen három túra közül választhat:

A legrövidebb 3,6 km, megtétele kb. 1 óra (könnyű túra).
A közepes nehézségű túra 3,8 km hosszú, megtétele kb. 1,2 óra.
A leghosszabb túraútvonal 4,6 km, megtétele kb. 1,5 óra (nehéz túra)

Vezetett túrák: Amennyiben nem egyénileg szeretnénk bejárni az útvonalakat, a normafatanosveny@szentferenckorhaz.hu címen tudjuk a részvételi szándékunkat jelezni a hétvégenként tartott vezetett túrákra.

További információ: www.normafapark.hu

Gyógytornászok által vezetett túra indul a Normafa Kardioösvényen október 13-án 9 órakor a Normafa aszfaltozott…

Közzétette: Normafa Park – 2018. október 6., szombat

3. Újpesti tanösvény

Újpest-Farkaserdő, Óceánárok utca 33.

A 2,4 kilométeres és a 4,2 kilométeres szakaszokat pulzusmérő pontok és pihenőhelyek egészítik ki. A túra kiindulópontján, a Rex Állatszigeten kutyust is „kölcsönözhetünk”, ha előre jelezzük igényünket. Így nem csak mi kapunk túratársat, de az ebek is levegőznek egy kicsit.

A Rex Állatsziget irodáján lehetőség van teleszkópos nordic walking túrabot, pulzusmérő karóra kölcsönzésére, amennyiben ismerjük ezek használatát.

További információ: www.szentferenckorhaz.hu

Közzétette: Erdőmentők – 2016. július 14., csütörtök

Vidéki tanösvény

4. Miskolc, Csanyik-völgy

Már a borsodi megyeszékhely határában is lehetőségünk van szívbarát ösvényen túrázni. Vezetett túrához is csatlakozhatunk, érdeklődni a miskolctura@gmail.com címen lehet. A vezetett természetjáráshoz nordic walking botot is kapunk, és gyógytornász segít a pulzusmérésben, a bot helyes használatában.

A hosszabb túraútvonal 3 km, a rövidebb 1,5 km. Az útvonalakon emelkedők és hosszabb kényelmes szakaszok váltják egymást.

További információ: www.szentferenckorhaz.hu

Közzétette: ÉSZAKERDŐ Zrt. – 2018. május 22., kedd

Forrás: www.szentferenckorhaz.hu és www.turistamagazin.hu