Kerti nyári csemege.
A rózsa az egyik legnépszerűbb virágunk, rengeteg színben létezik, finom illattal tölti be a kertet. Az azonban nem közismert, hogy a szirmokból különleges csemege, finom rózsalekvár is készülhet.
Ha szeretnénk nekilátni, az alábbiakra lesz szükségünk:
- 2 csésze rózsaszirom – az elvirágzóban lévő rózsa szirmai is felhasználhatók
- 2 csésze cukor vagy annak megfelelő mennyiségű édesítő
- 3 evőkanál citromlé
- pektin (a pektinnel úgy számoljunk, hogy 1 kg gyümölcshöz nagyjából 6 g-ra van szükség – ebben az esetben a rózsaszirmok és a hozzáadott víz mennyiségét vegyük alapul)
- 1 1/2 csésze víz
A készítés menete:
A virágokról gondosan leszedegetett rózsaszirmokat alaposan megmossuk.
A tisztára mosott szirmokat egy fazékba szórjuk, a vizet ráöntjük, majd az egészet felforraljuk és forrástól számítva 10 percig főzzük.
Ebben a szakaszban a szirmok nem festenek túl jól, szép színüket is elveszítik, de ne aggódjunk, ez így van rendjén!
Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, és további 5 percig forraljuk. A készülő lekvár színe a citromlé hatására ismét élénkebb lesz.
A pektinhez kevés cukrot adunk, majd az egészet a rózsaszirmokhoz keverjük. Folyamatos kevergetés közben újabb 5 percig forraljuk.
Az elkészült lekvárt még forrón előzőleg tisztára mosott üvegekbe töltjük, a tetejüket gondosan lezárjuk.
Nagyszerű kiegészítője süteményeknek, palacsintának, fagylaltnak, de még akár önmagában is finom csemege! Sőt, különleges ajándékként is helytáll…