Harc az öregséggel.

12 éves kora óta súlyokat emel és most, 68 évvel később még mindig az edzőteremben találjuk. A 80 éves Mike Palen a karantén idején is alig várta, hogy újra megnyisson az edzőterem, ahova hetente kétszer-háromszor ellátogat, évtizedek óta.

Saját technikájával emeli a súlyokat, de pontosan nem árulja el, hogy mennyit, mert nem szeretné, ha a felesége megtudná, hogy nem kíméli magát.

Mike Palen sportkarrierje egy atletikus fivér árnyékában indult. Viszont amíg a testvére, Steve a foci felé fordult, addig Mike a keményebb sportokban találta meg magát.

Még gyerek volt, amikor az édesapjuk készített egy padot és cement oszlopokat hagyott ott alátámasztásul. Ezek Mike számára tökéletes súlyzónak bizonyultak és hamar látványos eredményt hoztak.

Az 50-es évek végén, 60-as évek elején Mike közel volt ahhoz, hogy kijusson az olimpiára, Akkoriban 143 kg-ot lökött és 120-at szakított. (Összehasonlításul: Tommy Kono olimpiai bajnok az 1953-as Nemzeti Bajnokságon 127 kg-ot ért el szakításban, 159 kg-ot lökésben.)

Palen olimpiai álmai csillapodtak, miután megnősült és gyermekei lettek, de sosem hagyta abba a súlyemelést, heti két-három alkalommal azóta is ellátogat a konditerembe.

Szeretne jó példával elöl járni és inspirációt adni a szenioroknak. Nem hallgatja el a nehézségeket sem, neki is voltak kemény időszakai, sérülései, a térdét is próbára teszi a sport. Egy időben mankóra is szüksége volt a járáshoz. Kemény guggolásokkal azonban újra megerősítette az izmait, egyszerűen nem engedi meg magának, hogy megöregedjen. Még síel is!

És Mike-nak igaza van. Az intenzív edzés serkenti az agyban a vegyületek képződését, így például a neurotrófokét is, amelyek elősegítik azt, hogy az idegrendszer gyorsabban tud kapcsolatokat kialakítani és új neuronokat termelni. A súlyemelés a csontsűrűséget is segít megőrizni, márpedig ez idős korban kiemelten fontos!