Rozália.

A fertődi Esterházy-kastélyt sokan ismerik, a ’Magyar Versailles’-ként is emlegetett épület szobáit feltétlenül érdemes végigjárni. Azt már kevesebben tudják, hogy a kastély mellett egy pompás Rózsakert is vár minket. Utóbbit Esterházy VI. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő alakította ki a park 1902-ben történt helyreállítása során.

A kertek egy részének terveit az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauf készítette, a rózsakert 1908-ra készült el.

Sajnos a szép kert a II. világháborúban, majd az azt követő évtizedekben teljesen tönkrement. Kipusztultak a rózsák, összedőltek a támrendszerek, elvadult minden, csak a pavilon maradt meg „hírmondónak”.

https://www.instagram.com/p/CAzZYzthFC8/

2015-ben jött el a felújítás ideje, a helyreállítás kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján valósult meg. Ma közel 8000 rózsatő pompáját élvezhetik a kertbe látogatók.

A rendkívüli látvány- és illatélménnyel minden látogatót elkápráztató rózsakertben megújult a futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal.

https://www.instagram.com/p/CAww3BLheQ3/

https://www.instagram.com/p/B1ZNGPinY1T/

A rózsakert legkedveltebb rózsafajtái 2020 május közepére nagymértékben bevirágoztak. Több 100 méter hosszúságban látható a lugasok mentén a Mami fajta vajszínűből rózsaszínbe átmenő hatalmas virágai. A Futótűz fajta piros, a Crimson Glori mélybordó és a Rozália fajta narancsszínű virágai káprázatosan szépek. A Rozália a 2020-as év rózsája. Megújultak a rózsakerti sétányok is, az új útfelületek még inkább kiemelik a virágzó rózsák szépségét.

Jó hír, hogy a Rózsakert látogatható, minden nap 10-18 óráig várja a virágok szerelmeseit. A Rózsakertet az idősebbeknek is ajánlott Parktúra is érinti!

További információ: www.eszterhaza.hu