A banálisnak tűnő jó tanács valóban megállja a helyét.

Sokszor egész nap kattog az agyunk a fontosabb döntési helyzetekben, amikor megoldást keresünk valamilyen problémára. Az eldöntendő kérdéseknél számos variációt gondolunk át, mérlegelés, érvek és lehetőségek között cikázik az elménk. Mielőtt meghoznánk a végső döntést, ha van lehetőségünk, mindenképp aludjunk rá egyet – a Harvard Health Publishing pszichiátriaprofesszora, Dr. Robert Stickgold meg is mondja, hogy miért.

Amikor éber állapotban egész nap dolgozik az agyunk egy bonyolult szituáció megoldásán, az alvással ugyan kikapcsoljuk átmenetileg a tudatunkat, de az agy ilyenkor is dolgozik tovább, viszont már a tudatos énünk beleszólása nélkül. Amíg mi pihenünk és regenerálódunk, az elménk átfésüli azokat a gondolatokat, amik a nap folyamán foglalkoztattak, vizsgálja a nyitva maradt kérdéseket és megoldást keres rájuk. Ez azért hatékonyabb alvás közben, mint éber állapotban, mert a tervezésért, tudatos irányításért és kognitív funkciókért felelős prefrontális kéreg kikapcsol, ezért az agy szabadon asszociálhat bármire, anélkül, hogy előítéletekkel, félelmekkel, aggodalommal, előfeltevésekkel akadályoznánk. Lényegében a REM-fázis teret enged az intuitív, bölcsebb énünknek a kibontakozásra, így jó eséllyel reggel már tudni fogjuk, hogyan is döntsünk.

Persze ilyen helyzetekben nem mindig könnyű elaludni, mert nehéz elcsitítani a folyamatosan zakatoló gondolatokat, de némi tudatossággal segíthetünk ezen. Ha sikerül meggyőzni magunkat arról, hogy ne rágódjunk tovább, és tegyük félre a megoldandó problémát, mert ráérünk vele holnap is foglalkozni, akkor könnyebb lesz majd elaludni is. Ha aggódnánk amiatt, hogy elfelejtjük azokat a dolgokat, amikre addig jutottunk, akkor vessük papírra! Lehet lágy zenét hallgatni, vagy megnézni egy más témájú filmet, olvasni, kinek mi a bevált trükkje, hogy könnyebben álomba szenderüljön.

Forrás: Harvard Health Publishing