Tápanyag a gyökereknek.

2014 óta Magyarországon is lehetőség van emlékerdőbe temetkezni: az első és eddig egyetlen ilyen hely Tatabányától nem messze, Agostyán mellett található.

Nyugat-Európában már sokkal ismertebb az a lehetőség, hogy egy fát választunk magunknak nyughelyül. A kegyeleti emlékerdő egy olyan erdei temetkezési emlékhely, ahol az elhunyt hamvai egy biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában kerülnek elhelyezésre az előzetesen kiválasztott erdei emlékfa gyökereinél.

A zöld alternatívák azért is lényegesek, mert a rendelkezésre álló terület egyre fogy, ráadásul komoly aggályok merülnek fel a hagyományos temetések környezeti terhelésével kapcsolatban. Az agostyáni emlékerdőben kizárólag biológiai úton lebomló urnákban temetnek. Ezek az urnák 100%-ban megújulók, organikus alapanyagból készülnek, komposztálhatók, karbonsemlegesek, ugyanakkor nagyon stabilak és szilárdak.

A kijelölt területen előzetesen lehetőség van körbejárni, így vagy az érintett, vagy később a család választja ki a fát. Akad itt fiatal csemete, de több száz éves matuzsálem is: mindenki érzi, mikor talál rá a fájára.  Az örökerdőben nincs fakitermelés, választhatunk bükköt, hársat, gyertyánt, tölgyet,  kőrist, juhart, sőt akár erdei gyümölcsfát is. 2015-ben Szalai Gábor plébános is megáldotta a 2,5 hektáros területet.

Az emlékerdőkben egyaránt lehetőség van világi és egyházi szertartásokra is. Gyakori az erdei temetést megelőző templomi, illetve ravataltermi búcsúztatás, utána pedig az emlékerdőbe már csak a szűk családi kör érkezik.

Választhatunk egyéni vagy páros fát, családi és közösségi fát is, a megváltás ideje pedig 10-től 99 évig terjedhet.

A szertartás után az elhunyt neve, születési és elhalálozási ideje látható lesz a fán egy emléktáblán. Ha esetleg elpusztulna a növény, lehetőség van holtfaként meghagyni, vagy a helyére csemetefát ültetni.

Az emlékerdőben semmi sem sértheti a fákat, az urnát is úgy hantolják el, hogy azzal ne bolygassák a gyökereket. A hamvak a fa gyökereihez kerülnek, azok a lebomló urnából és a hamvakból felszívják az értékes tápanyagokat. Művirágokat, drótos koszorúkat, mécseseket nem szabad használni, de virágot vagy szirmokat igen.

A dombos területet a Természetes Életmód Alapítvány kezeli, eddig közel kétszázan temetkeztek ide. A tervek szerint 2027-ig Budapesten vagy az agglomerációban is létrehoznak egy hasonló emlékerdőt.