Örökifjú darab.

Brent Underwood felfedező, aki saját YouTube csatornáján mutatja be izgalmas kalandjait. A fiatalember most büszkén pózol egy igazi ritkaság, egy 100 éves farmernadrág mellett, amit egy kaliforniai bánya mélyéből hozott fel.

Vajon hogy került egy felhagyott bányába a nadrág?

Talán sokan tudják, hogy a farmeranyagot eredetileg nem a divatipar céljaira állították elő, hanem munkás öltözékhez. A strapabíró szövet tökéletesen megfelelt a bányászok ruhájához is. A denim az 1870-es években már nem volt újdonság, de az igen, hogy egy szabó, Jacob Davis erős fémszegecsekkel ellátott munkanadrágot varrt belőle. Ez a mester később összeállt a Levi’s Strauss márkát alapító német bevándorlóval és 1873-ban szabadalmaztatták a nadrágot, megszületett a legendás Levi’s farmer. Az ikonikus darab a világ legkedveltebb nadrágjává nőtte ki magát.

A munkások gyorsan megkedvelték a ruhadarabot. Erre az időszakra esett Kaliforniában a cink-, ólom- és ezüstkitermelés fellendülése is, a bányákba áramló dolgozók pedig előszeretettel viseltek farmernadrágot.

Underwood Cerro Gordoban él. Mindig körültekintéssel megy le a bányába, hogy felfedezze a még ismeretlen részeket, létrákon lemászva vizsgálja az előző generációk által a mélyben hagyott hulladékot, törmeléket. Gyakran hosszú kötelekkel, napokig tartó próbálgatást követően tud csak leereszkedni az üregekbe, hasadékokba. Így bukkant rá a koszos farmerre is. A fémszegecses nadrág meglepően hasonlít a mai fazonokra , annak ellenére, hogy legalább 100 évet a bányában hevert.